Finnes det en annen løsning på Irans atomtrussel

12. april 2015 |  Ryan Jones

En frustrert amerikansk president Barack Obama har i løpet av helgen gransket hvordan den Israelske statsministeren Benjamin Netanyahu tar det iranske atomproblemet, siden han var så tydelig misfornøyd med den amerikanske tilnærmingen.

En israelsk ekspert hadde allerede besvart spørsmålet og la vekt på at den eneste gjenværende løsningen var å gripe inn militært.

På en pressekonferanse i Panama City sa Obama at han var godt kjent med Israels bekymringer angående atomavtale han og andre vestlige makter hadde oppnådd med Iran en uke tidligere.

- Jeg har gjentatte ganger spurt om hvilket alternativ du kan presentere som gjør det mindre sannsynlig at Iran vil skaffe seg atomvåpen, sa Obama og insisterte på at han hadde - ennå ikke har fått et godt svar på det.

Efraim Inbar, direktøren for Begin-Sadat Center for Strategic Studies i Israel, sa at spørsmålet var irrelevant.

I en kronikk publisert forrige torsdag forklarte Inbar for alle hvorfor Obama forsvarer avtalen så intenst, det er fordi meningene til de andre Midtøsten-aktørene veier mest.

Og Israel var ikke den eneste som er bekymret.

- For eksempel har Saudi-Arabia og Egypt beklaget det faktum at USA har gitt internasjonal legitimitet til Irans status som en gryende kjernefysisk stat, bemerket Inbar. - De tror sannsynligvis at tolkning av avtalen gir Teheran mer enn det de hevdet i Washington.

Som et resultat står nå Midtøsten på randen av et farlig kjernefysisk våpenkappløp.

Men Inbar påpeker at de eneste alternativene til Obamas mindre tiltalende avtale, er å akseptere et kjernefysisk Iran eller bombe deres atom infrastruktur.

Dessverre konkluderte den sakkyndige med at den amerikanske lederen ikke har det som trengs for å velge det siste alternativet og det vet Iran.

- Har vi ikke noe valg, så har vi ikke noe valg ... det militære alternativet er lagt frem, fortalte etterretningsministeren Yuval Steinitz til Israel Radio tidligere denne måneden og bemerker at Israel ikke søkte amerikansk godkjenning for bombingen av Iraks atomreaktor i 1981.

Noen dager tidligere bekreftet general Mohammad Reza Naqdi, en nestor i Irans Revolusjonsgarde, at Israel forblir hans lands primære mål.

- Å slette Israel fra kartet er det "absolutte" skal Naqdi ha sagt, selv som Obamas team var klar for å signere en avtale med den islamske republikken.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.