Egypt, Netanyahu og israelsk opposisjon: Alle imot Irans atomavtale

13. april 2015 |  Israel Today Stab

Irans atomavtale som USAs president Barack Obama forsvarer synes å ha få motstandere nå om dagen i Midtøsten.

Det er ingen hemmelighet at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ikke er fan av rammeavtalen fremforhandlet i Lausanne, Sveits tidligere denne måneden.

På søndag Netanyahu forklarte igjen hvorfor avtalen er dømt til å mislykkes og peker på at på de få dagene den ble annonsert har Iran allerede talti mot den "historiske prestasjonen" som ble hyllet av Obama-administrasjonen.

- Iran insisterer på å opprettholde sin formidable kjernefysiske kapasitet som gjør det mulig å produsere atombomber. Iran vil ha alle sanksjoner fjernet umiddelbart. Og Iran nekter å la seg effektiv inspisere på sine mistenkelige fasiliteter, sa den israelske lederen. - Samtidig, fortsetter Iran med sin uhemmet aggresjon i regionen og landets terrorisme rundt om i hele verden.

Netanyahu fikk uventet støtte fra den populære egyptiske TV-vert Tawfik Okasha, som insisterte på sitt suksesse program "Egypt Today" at Israel bør - ha tillit til Gud og bombene [Irans Bushehr atomreaktor]. Vi er med deg. Og hvis du trenger drivstoff til dine jetfly vil vi gi det til deg.

Kanskje enda mer overraskende var søndagens offentliggjøring av et notat fra de israelske opposisjonslederne Isaac Herzog og Tzipi Livni (bildet) som krever at Washington må gi grønt lys til hvilken som helst militær aksjon Israel anser som nødvendig i møte den iranske trusselen.

Herzog og Livni har vært svært frittalende kritikere av Netanyahus holdning til Obama og den amerikanske presidentens framlegging av Iran atomkrisen.

Likevel fremførte Herzog og Livni selv en fundamental misnøye med Obamas atomavtale ved å kreve at USA - på forhånd må legimitere handlinger Israel må gjøre for å ta vare på sin egen sikkerhet.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.