Russiske luftvernsystemer til Iran - Israel avventer

15. april 2015 |  Aviel Schneider

Israel er skuffet over det russiske rakettsalget til Iran. Et par dager etter Lausannes rammeavtale ble publisert utnyttet Kremlsjefen Vladimir Putin et smutthull på våpenembargoen mot Iran uten samråd med de andre stormaktene.

Dermed gir Russland Iran det moderne luftvernsystemet S-300, som vil gjøre luftangrep mot Irans kjernefysiske reaktorer enda vanskeligere. Like før salget ble kjent hadde Israel advart om at å lette på sanksjonene mot iran ville skape utfordringer. Den israelske radioen rapporterte også at den tyske utenriksministeren Frank Steinmeier uttrykte motstand til det russiske rakett salget Iran. - Å gi Iran en lette på sanksjonene på et så tidlig stadium er galt, sa Steinmeier.

Israelske kilder har uttalt at Putin hevner seg på vesten for å ha blandet seg inn i Krimkrisen mellom Ukraina og Russland.

Moskva forsøker å styrke sin posisjon i Midtøsten, etter at Washington trekker seg fra regionen under president Barack Obama. Obamas utenrikspolitikk i Midtøsten har sviktet. De israelske og arabiske mediene har i økende grad rapportert om en strategisk opprustning i Midtøsten, noe som vil komme til å skje.

Tidligere har russerne inngått sjenerøse våpenavtaler med Egypt, etter at Obama forsøkte å selge våpen til Egypts president Sisi. I arabiske medier blir Obama og hans mislyktes utenrikspolitikk i Midtøsten angrepet nesten daglig. Dette gangner iherdige russerne som nå ønsker å få mer innpass i Midt-Østen.

I Jerusalem er de avventende med reaksjonene mot Russland. De ønsker å vente og se om de russiske missilene faktisk når Iran og at dette ikke en politisk manøver mot Vesten. Ifølge den iranske admiral Ali Shamkhani er det russiske forsvarssystemet ventet å ankomme Iran innen utgangen av året.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.