OSLO: Renvasker muslimsk fiendtlighet

19. april 2015 |  Barry Rosenfeld og Carolin Wendt

Rapporter om at det muslimske samfunnet i Oslo ledet en stor solidaritetsdemonstrasjon til støtte for lokale jøder etter angrepet mot en synagoge i Danmark, var tilsynelatende overdrevet.

- Mer enn 1000 mennesker har dannet en "fredsring" utenfor Norges største synagoge i Oslo. Et initiativ av en gruppe unge muslimer ifølge Associated Press (AP). Agence France-Presse (AFP) hadde også en lignende reportasje. Derfra gikk historien om «fredsringen» videre til Radio Free Europe/Radio Liberty og så videre utover.

Inntrykket av disse nyhetsreportasjene var at de fleste deltakerne var vennlig innstilte muslimer. Øyenvitner fortalte derimot at det ikke var mer enn 20 muslimer som deltok i demonstrasjonen. I en offisiell politirapport sto det at cirka 1300 personer deltok i demonstrasjonen, men at de fleste var «etniske nordmenn» (det vil si ikke-muslimer). Da det ikke var nok mennesker til å danne ring rundt hele bygningen, dannet de kun en rekke foran synagogens inngangsparti. Det var jo heller ingen bilder som støttet opplysningene om en ring rundt synagogen.

Kritikere sier at dette er et eksempel på hvordan mediene jobber for å beskytte muslimene ved å blåse opp en historie om en håndfull moderate muslimer utav en stor skare. På den annen side, melder de fleste ikke om alle tilfeller av muslimsk vandalisme mot synagoger og annen jødisk eiendom, trakassering av jøder på gatene eller at det var 371 angrep på én måned mot franske soldater som sto vakt ved jødiske skoler og synagoger.

I tillegg var en av de muslimske arrangørene av "fredsringen" Ali Chishti, en kjent anti-semitt som beskyldte Israel for terrorangrepet 11. september mot World Trade Center i New York. Chishti fortalte en journalist i VG at han i 2008 holdt en tale om jødisk deltakelse rundt planleggingen av terroren 11. september, som han kalte «Derfor hater jeg jøder og homofile».

Til tross for all kritikken, sa lederen for Oslos jødiske samfunn, Ervin Kohn, at arrangementet var «ekstremt positivt». Det faktum at unge muslimer var villige til å ta stilling mot antisemittisme, synes å være en stor oppmuntring for de engstelige jødene i Norge.

Men de er også en liten minoritet. Den eksplosjonsartede muslimske befolkningen i Europa skaper en stemning med antisemittisme på kontinentet som vi ikke har sett siden 2. verdenskrig.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.