Juridiske eksperter: Israel begår ikke krigsforbrytelser

27. april 2015 |  Israel Today Stab

To av verdens ledende eksperter på juridiske forhold i væpnet konflikter har i kjølvannet av fjorårets Gaza krig gjennomført en grundig undersøkelse av Israel Defense Force (IDF) sine handlinger og konkluderte med at den israelske hæren ikke har til vane å utføre krigsforbrytelser.

Tradisjonelt har IDF vært streng med sine operasjonelle prosedyrer i frykt for at Israels motstandere kan utnytte denne informasjonen i deres pågående forsøk på å sverte den jødiske staten.

Men etter den unisone fordømmelsen av sommerens konflikt ba IDF de amerikanske militærjuristene Michael Schmitt og John Merriam om å undersøke hvorvidt anklagene angående krigsforbrytelser var rettmessige.

Både Schmitt og Merriam har undervist lov om væpnet konflikter ved US Naval War College og Schmitt gitt råd om temaet i NATO, Harvard og Exeter.

Gitt de gode stillingene begge to har og den høye utdannelsen blir konklusjonene fra undersøkelsen deres, som ble postet i bloggen Just Security, forventet å påvirke søksmål mot Israel ved den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Og det er sannsynligvis i Israels sin favør.

Undersøkelsen tok en sympatisk, noe ukritisk blikk på Israels "krigsmentalitet" og de ulike faktorer som skaper det spesifikke operative og strategiske miljøet der IDF må kjempe.

Israel aggressivitet som resulterte i enkelte hendelser med sivile tap, blir sett av kritikerne som overdreven og omstridt. Forfatterne mener bestemt at den israelske militærpolitikk og praksis falt innenfor de juridisk akseptable grensene.

Det er sikkert at Israel juridiske posisjon kan være kontroversiell, men vi fant at deres angrep på militæremålene er i samsvar med loven og i mange tilfeller en verdig tilnærming.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.