Jødiske israelere promoterer arabisk

28. april 2015 |  Ryan Jones

I neste uke vil en gruppe på 150 jødiske skoleungdommer kjøre med Jerusalems bybane mens de kun samtaler på arabisk. Det er et edelt initiativ som har blitt dårlig dekket av journalister og gitt det inntrykk av at Israel er overbærende med rasisme.

Arrangementet har blitt organisert av en bevegelse kjent som Tag Meir, etablert for å bekjempe hatkriminalitet begått av jøder rettet mot arabere. I løpet av de siste årene har det vært mange tilfeller av anti-arabisk graffiti og for ikke lenge siden ble en håndfull voldelige angrep begått av jøder mot arabere og drusere laget overskrifter.

- Vi har besluttet å gi det arabiske språket en stemme i Jerusalem og det med stolthet, sa en av arrangørene Merav Livneh-Dill til The Times of Israel. - Målet er å akseptere arabisk i det offentlige rom og legitimere de som ønsker å snakke det, men er for redd å gjøre det.

Etter å ha nådd bybanes endestasjonen på Mt. Herzl får studentene selskap noen av utdanningsdepartementets menns som utfører en seremoni både på hebraisk og arabisk.

Initiativet er i seg selv positivt og viser nok en gang at Israel faktisk ikke er en apartheidstat og ønsker heller ikke å unngå disse utfordringene.

Det er ikke alle arabere som er redd og avstår å snakke sitt språk i de jødisk dominerte områdene.

Jerusalem viktigste kjøpesenter i nærheten av mitt hjem er jevnlig fylt med arabiske shoppere som snakker arabisk og ingen synes å bry seg videre om det.

Arabiske barn som leker og prater på arabisk ses overalt i parker i byen hver eneste helg og ingen synes å reagere.

Bare i forrige uke satt jeg sammen med en mann på bussen til mitt jødiske nabolag, som snakket arabisk høylytt i telefonen sin. Han var tydeligvis ikke redd for å gjøre det, ingen av jødene rundt omkring oss syntes å legge legge seg opp i det.

Initiativet er sikkert en god ting, men bør ikke bli presentert ut av sin sammenheng. Flertallet av israelerne har ingen problem med arabere som snakker arabisk i sin omkrets og de få ekstremistene som bryr seg vil ikke bli avskrekket av denne demonstrasjonen uansett.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.