Ny vending i Netanyahus koalisjonssamtaler

5. mai 2015 |  Aviel Schneider

Tiden renner snart ut for statsminister Benjamin Netanyahu sin koalisjonsforhandling. Hans nye regjeringen må bli presentert for president Reuven Rivlin innen torsdag morgen. Men det ser vanskelig ut for å holde fristen.

Slik situasjonen står tirsdag ettermiddag, kan det bli en svært aktuell situasjon at Netanyahu også må fylle stillingen som utenriksminister, i tillegg til å fungere som statsminister. Dette skjer etter at tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman (bildet) offisielt har annonsert at han og hans parti Yisrael Beiteinu parti (seks plasser) vil slutte seg til opposisjonen.

I løpet av årene har Lieberman vært en av Netanyahus mest standhaftige allierte i Knesset. Men han har langet kraftig ut mot statsministeren for hans tilsynelatende avventende holdning til fjorårets Gazakrig.

Lieberman sa etter sin beslutning, - Vårt dilemma er prinsipper, ikke seter. Vi har ikke hatt noe problem med ministerposisjoner og vi fikk faktisk tilbudt utenriksdepartementet i sin helhet under forhandlingene ... Denne koalisjonen reflekterer ikke synet til den sionistiske leiren og er derfor ikke etter vår smak, for å si det mildt.

Det er mulig at Lieberman siste utspill er den siste lille uthalingstaktikk for å presse ham enda mer, om det stemmer har Netanyahu svært få valg igjen.

Med bare 48 timer til fristen har Netanyahu bare inngått avtaler med sentrumspartiet Kulanu og de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism, som kun gir ham et mindretall med 53 seter i koalisjonen.

Håpet er å kunne strekke seg slik at Netanyahu kan inngå en avtale med Naftali Bennett og hans jødiske hjem parti, noe som gir den skjøreste koalisjonen med et flertall på 61 seter. I og med at tiden er knapp har Bennett kuttet all kontakt med Likud etter å ha blitt nektet utenriksdepartementet som sin taburett.

Problemet er at selv med Bennett og hans åtte seter, vil nok Netanyahus regjering være for skjør til effektivt å kunne styre og det fører bare til et raskt nyvalg igjen.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.