Netanyahu skraper såvidt sammen en koallisjon

7. mai 2015 |  Israel Today Stab

Statsminister Benjamin Netanyahu avsluttet onsdag kveld koalisjonsforhandlingene og presenterte sin nye regjeringen for president Reuven Rivlin bare 90 minutter før fristen gikk ut.

Netanyahu og hans Likud parti vant en imponerende seier i det nasjonale valget som fant sted for seks uker siden. Men det tok lang tid for den sittende lederen å sno seg mellom ministerposter, avtaler og smale politiske anliggende i Knesset for å danne en ny flertallskoalisjon.

Til slutt klarte Netanyahu å samle en koalisjon av bare 61 av de 120 setene i Knesset. Den nye regjeringen består av en absolutt skjøreste samling partier for å danne flertall.

Partene i koalisjonen foruten hans eget Likudparti er sentrumspartiet Kulanu, det høyreorienterte Jewish Hjem og de to ultra-ortodokse partiene, Shas og United Torah Judaism.

Det er en klart høyreorientert regjering når en ser på nasjonal sikkerhet og fredsprosessen, men det er dype forskjeller i synet på økonomiske og sosiale spørsmål. Både Kulanu og Jødisk Hjem er misfornøyd med den massive statlige utbetalingen de ultra-ortodokse får, samtidig som de fleste av dem ikke tjenestegjør i hæren. Men disse utbetalingene var en del av koalisjonens avtalegrunnlag som Netanyahu måtte inngå med Shas og United Torah Judaism.

Hvorvidt disse spørsmålene til slutt vil føre til et nyvalg gjenstår å se, men en ting er sikkert - Netanyahus nye koalisjon er langt mindre stabil enn mange hadde håpet på.

Det er spesielt skuffende når man ser på den sterke høyredreiningen etter siste valg. Med minst 67 Knesset-seter fylt av enten høyreorienterte eller sentrum-høyre representanter ville man tro velgerne sannsynligvis hadde forventet en langt bredere koalisjon.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.