Messianske etiopere snakker ut etter voldelig opprør

8. mai 2015 |  David Lazarus

Tusenvis av etiopiske jøder tok til gatene i Tel Aviv og Jerusalem sist uke for å protestere. De raser mot den "rasisme og ydmykelse" de opplever daglig i det israelske samfunnet. Protestene ble utløst av sikkerhetkamera som viste to israelske politimenn som slo en etiopisk IDF soldat.

- Det faktum at politiet banket opp en etiopisk soldat er svært vanskelig for oss, sier Shmuel Belay, en ung leder i det voksende messianske miljøet blant etiopierne i Israel. - Vi er soldater, vi er israelere og vi bør være likeverdige. Politiet ville aldri banket opp en soldat som at hvis han var hvit.

Israels president Reuven Rivlin er enig i at dette er en utvikling i det israelske samfunnet. - De etiopiske demonstrantene i Jerusalem og Tel Aviv har avdekket et åpen sår i hjertet av det israelske samfunnet, sa han.

- Smerten kommer fra et miljø som nå føler diskriminering, rasisme og mangel på respons. Vi har feilet. Vi ser ikke og vi hører ikke tilstrekkelig. Blant demonstrantene på gata var noen av våre fineste sønner og døtre, de er fremragende studenter og soldater som tjenestegjør i hæren. Vi skylder dem et svar.

Da protestene utviklet seg og ble voldelig, rykket politiet ut i full kraft og gjenopprettet raskt orden med bruk av vannkanoner, tåregass og dusinvis av arrestasjoner. Mange kritiserte demonstrasjonen på grunn av volden og forstyrrelsen mot offentlige fred, men de etiopiske lederskapet (messianske) i Israel ba om forståelse.

- Jeg ber om forbønn for den aktuelle situasjonen for det etiopisk-israelske samfunnet i lys av de siste dagers reaksjon på rasismen og volden som skjer i dette hellige land, fortalte Avishalom Teklehaimanot, en etiopisk pastor fra Haifa til Israel Today.

- Jeg er bekymret for at avstanden til det etiopisk-israelske samfunnet vil vokse. Om noen har mulighet til å hjelpe, tale saken eller stå imot denne rasismen, må de gjøre det, bad han.

Ifølge en ny undersøkelse publisert i de siste dagene, ønsker 37% av foreldrene, som er yngre enn 29 år gammel, ikke at deres barn skal gå på samme skole som etiopiske barn.

- Jeg er rystet av resultatene av denne undersøkelsen om rasisme mot etiopierne i Israel. Jeg skammer meg over denne nasjonen og av menneskene som bor her, klaget en messiansk leder fra Tel Aviv.

- Jeg forstår at de må vise muskler under disse protestene. Jeg beklager den israelske offentligheten ikke er mer oppmerksomme på denne situasjonen før den utviklet seg kraftig.

Belay sier at hans egne (etiopierne) også må gjøre mer. - Under protestene snakket ingen om det faktum at vi er en del av denne nasjonen. De bare snakket om rasisme og ulikheter. Mitt folk må vise alle at vi elsker Israel og er vi en del av den jødiske nasjonen som vi er så stolte av, sa han.

Den unge etiopiske troende fortsatte, - Messianske etiopiere har en tendens til å holde sammen i sine egne grupperinger og ikke villige til å integrere seg med resten av landet. Det er et problem vi må løse. Min søster og jeg arrangerte en hel dag med etiopisk kultur for messianske jøder i Jerusalem. Vi sang sangene våre på amharisk, viste etiopisk kunst, så filmer om etiopisk innvandringer og fortalte historier om vår vei tilbake til Sion. Dette er noe som Kunnskapdepartementet bør gjøre for å hjelpe til med å integrere våre barn inn i det israelske samfunnet.

Mer enn 135 000 etiopiske jøder bor i Israel, etter å ha innvandret i to bølger i 1984 og 1991. Men de har slitt med å integrere seg i det israelske samfunnet og i blant kommet med snikende beskyldninger om offentlig diskriminering.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.