Sigøynerkonge besøker Israel

13. mai 2015 |  Yossi Aloni

- Å sette en kippa på hodet ved Vestmuren og plassere en seddel i den var en av mine barndoms drømmer. Og dette er en drøm som går i oppfyllelse, sa Dorin Cioba, selvutnevnt kongen av Romani, i forkant av sitt første besøk til Det hellige land.

Romanifolket er bedre kjent som "sigøynere" .

- Det er et spesielt forhold mellom sigøynere og jøder - to folk som har lidd forfølgelse. Jeg vokste opp med Det gamle og Det nye testamente og er en troens mann. For meg er jødene en rollemodell, forsetter Cioba.

Cioba, som bor i Sibiu regionen i Transylvania, er leder for rundt tre millioner sigøynere som er spredt over hele Europa, men med sterkest konsentrasjon i Romania. "Kongen" kom til Israel for å delta i åpningen av en ny utstilling av den israelske fotografen Roni Ben-Ari, som har tilbrakt det siste året med å fotografere romanifolkets liv i Øst-Europa. Utstillingen er for tiden åpen på museet for israelsk kunst i Ramat Gan.

Til tross for hans betydningsfulle stilling, som hans lille delegasjon viste, ble Cioba arrestert av immigrasjonsmyndighetene på Ben Gurion flyplass, men ble sendt på videre etter en kort brief med fortograf Ben-Ari.

Mens Cioba er i landet har han vandret i Jerusalems gamleby og besøkt mange av de lokale kristne helligestedene. Cioba og hans menn ble rørt til tårer mens han ba ved Vestmuren. - Jeg puster inn luften av Jerusalem og jeg kan føle det over hele meg. Jeg puster inn historie. Det er så spennende for meg, sa han.

Romani delegasjonen og deres leder fikk også avgitt et høytidelig besøk på Yad Vashem Holocaust Museum. Så mange som 1,5 millioner sigøynere ble sammen med jødene utryddet under Nazistenes Holocaust.

Selv om mange hyller ham som en "konge" og han blir ofte sett med en krone, bor ikke Cioba i et palass, men har det relativt bra med tanke på fattigdommen som preger mye av romanifolket i Øst-Europa.

Sigøynere var tradisjonelt nomader, men i flere av de siste tiårene har de gått igjennom en sedimenteringsprosess. Cioba sin far, Florin Cioba, spilte en stor rolle da de oppfordret romanifolket til å slutte å reise og tigge, men heller prioritere utdanning.

Romanisamfunnet fortsetter å håpe på en uavhengighet og ser på Israel som en modell på et folk som levde i eksil og ble gjenforent som en hel nasjon igjen.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.