Israel markerte Jerusalemdagen

17. mai 2015 |  Aviel Schneider

Israel feiret i dag 48 årsdagen for gjenforeningen av sin gamle hovedstad Jerusalem, som ble forent under seksdagerskrigen i 1967.

I mer enn 3000-årig historie har Jerusalem bare en gang blitt delt og det var mellom 1948-1967, da Jordan styrte østsiden av byen.

Denne gledelige begivenheten ble markert med en godt besøkt marsj gjennom byen, mens deltakerne veivet med israelske flagg og danset gjennom gatene i sin elskede by Jerusalem. Ved Vestmuren møtte tusenvis opp for å takke den allmektige Gud for sin nåde å binge Jerusalem tilbake til det jødiske folk.

I mellomtiden lover de palestinske selvstyremyndighetene og den muslimske verden for øvrig at de ikke vil hvile før Jerusalem er "frigjort" fra sionistene. Den palestinske lederen Mahmoud Abbas har gjentatte ganger uttalt at Jerusalem tilhører islam og at jødene ikke har rett til byen. Til tross for slik fiendtlig retorikk mottok pave Francis den palestinske presidenten, Abbas, i Vatikanet på lørdag og kalte den palestinske lederen en "engel for fred."

Blant israelske politikere er Jerusalem en av de få emner som de kan forenes om. Både parlementarikere fra venstre til høyre står steilt på at byen aldri igjen må bli delt. Faktisk kan ingen israelske regjering overleve om de overgir Tempelhøyden igjen.

Derfor har det internasjonale samfunnet et grunnleggende problem, fordi en tostatsløsning ikke lenger er et realistisk alternativ. For nesten alle i Israel er Jerusalem ikke et tema for forhandlinger, mens palestinerne ikke vil signere en avtale som ikke inkluderer kontroll av byens østlige del. Hvordan kan en slik "fredsprosess" noensinne gi håp om å lykkes?

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.