Israel: USA vil ha Iran-avtale uansett pris

2. juni 2015 |  Israel Today Stab

En høytstående israelsk diplomatkilde anklaget denne uken USAs president Barack Obama for å være rede til å signere en atomavtale med Iran selv om det truer den jødiske staten. Noe som går i mot Obamas egne løfter.

- USAs president Barack Obama er fast bestemt på å hale i land en dårlig avtale med Iran, fortalte kilden til avisen Israel Hayom. Avisen har tette bånd til statsminister Benjamin Netanyahu og blir sett på av mange som et talerør for hans regjering.

Kilden fortsatte med å si at - det ser ut til at avtalen med Iran vil bli signert innen fristen 30. juni, fordi den amerikanske presidenten er svært interessert i å ferdigstille den. Avgjørelsen fattes uavhengig av den negative effekten den kan ha på sikt i regionen.

Det hvite hus har gjentatte ganger uttalt at - ingen avtale vil være bedre enn en dårlig avtale, noe som tydet på at de ikke vil inngå noen avtale som til slutte vil tillate Iran å skaffe seg kjernefysiske våpen.

Men i et helgeintervju med Israels Channel 2, antydet Obama at hans røde linjer har blitt noe mer fleksibel, og at avtalen på en eller annen måte må undertegnes.

Obama forsøkte å forsikre den israelske offentligheten om at - Jeg forstår din bekymring, og jeg forstår din frykt, men insisterte på at en militær løsning ikke kan fikse problemet. Om USA vil til komme til enighet vil nok det iranske atomprogrammet forsinkes noe, men det vil ikke tilintetgjøre planen helt.

Den amerikanske lederen uttrykte tro på at han kan handle, ikke basert på kun et ønske, men basert på fakta vil han med fast hånd kunne kontrollere avtalen med Iran om å ikke skaffe seg atomvåpen.

Men om Iran fortsetter å torpedere alle bestemmelser som innebærer en "kontrollerbar avtale" (slik som da de nektet å tillate inspeksjoner), forblir Israel forståelig nok skeptiske.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.