Amerikansk "Farao" innbringende for egyptiske jøder

8. juni 2015 |  Tsvi Sadan

Den amerikanske "Farao" er en veddeløpshest som eies av egyptisk-fødte Ahmed Zayat. Han ble den første fullblodshesten som fikk den ettertraktede Triple Crown på nesten fire tiår. Hesten slo til med Kentucky Derby, Preakness Stakes og Belmont Stakes noe som ikke har skjedd siden 1978, dermed fikk Farao utbetalt store beløp til sine ortodokse jødiske eier.

Seieren var et mirakel for Zayat, en ortodoks jøde som vokste opp i et nabolag utenfor Kairo. Egypt utviste hele sin jødiske befolkningen i 1950 etter etableringen av staten Israel. Egypterne konfiskerte all jødisk eiendom og redusert den jødiske befolkningen fra et blomstrende fellesskap på mer enn 80.000 i 1948 til bare 20 personer i 2014.

Men Zayat familien overlevde ikke bare lidelsene i det moderne Egypt, men de vokste og ble innflytelsesrike. Zayat far ble utnevnt som personlige lege til Egypts president Anwar Sadat og familien blomstret mens de bodde i en av de rikeste forstedene til Kairo.

Som tenåring vant Ahmed Zayat, som alltid hatt en forkjærlighet for hester, en rekke nasjonale sprangridningmesterskap i Egypt - men i stedet for den tradisjonelle arabiske kefije, red Zayatiført en yarmulke! (Kippa)

I dag eier Zayat 144 hester, og før amerikanske Faraos historiske seire de siste ukene, har han sett sine fullblodshester lide bitre nederlag, og kommet kommer som nummer to i Kentucky Derby, tre av de siste fire årene. I 2012, ble hans hester nummer to i begge de tre Triple Crown-løpene - Kentucky Derby, Preakness og Belmont Stakes.

Farao har blitt en av de største begivenhetene i hesteveddeløpets historie og sies nå å være verdt utallige millioner. Farao kan ha hatt noen jødisk Mazal, eller hell, som har jobbet for ham. Det har blitt rapportert at den ikke-jødiske jockey som red amerikanske Farao til de berømte Triple Crown seire besøkte Lubavitcher Rebbe sin grav for å be og be om lykke.

Så hvordan er det for en ortodoks jødisk familie og venner å samles rundt vinneren i Kentucky Derby? - Det er ingen konflikt, sa Mrs. Zayat. - De fleste av våre store løp er på lørdager, så vi går til banen. Shabbat er fortsatt Shabbat.

Hvem ville ha trodd at en ortodoks jødisk familie fra Egypt ville fø frem det som har blitt den dyreste veddeløpshesten i moderne tid. Jeg mener, etter å ha lest Bibelen, så ville vel alle ha tenkt det samme å sette sin innsats på Farao? Finn ut av det!

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.