Israel klager, palestinerne jubler etter amerikansk vedtak

9. juni 2015 |  Israel Today Stab

USAs høyesterett vedtok mandag at amerikanerne født i Jerusalem ikke lenger kan liste Israel som sitt fødeland i sine amerikanske pass. Kjennelsen har gjort den jødiske staten opprørt, mens de palestinske selvstyremyndighetene feiret vedtaket som nok en rettferdigggjørelse av sin egen historien om den hellige byen.

Kjennelsen umyndiggjør den 13 år gamle loven fra kongressen som fastsatte at amerikanere født i Jerusalem kunne føre opp "Israel" som sitt fødeland. I en 6 mot 3 avgjørelse, vedtok Høyesterett at Kongressen hadde overtrådt sin myndighet da de vedtok loven, og hadde satt seg over presidentens makt til å føre sin utenrikspolitikk.

Dommer Antonin Scalia, var en av dem som stemte mot forslaget, sa at å ikke kunne sette "Israel" på passet til de som er født i Jerusalem vil være galskap og kommer til å forandre utfallet av Midtøstens fredssamtaler.

Den israelske regjeringen sendte ikke ut en formell reaksjon på dommen, men Jerusalems ordfører Nir Barkat uttalte at -akkuarat som Washington er hovedstaden i USA, London er hovedstaden i England, og Paris er hovedstaden i Frankrike, er Jerusalem Israels hovedstad og vil alltid være det - men mer enn det, det er hjertet og sjelen til den jødiske nasjon.

Den juridiske eksperten advokat Nitzana Darshan-Leitner fortalte radio Arutz Sheva at avgjørelsen var -et skikkeig spark i ansiktet på enhver israelsk statsborger, og at en så sterk venn av Israel ikke forsår seg på rettigheter.

Men mest av alt advarte Darshan-Leitner, at nå har permissene blitt satt om det er et hvite hus eller Høyestesrett som skal sette standard for USA sin utenrikspolitikk.

Ikke overraskende ble den palestinske selvstyremyndigheten begeistret over kjennelsen.

- Beslutningen sender et klart budskap om at Israel er en okkupasjonsmakt i østlige dl av al-Quds (Jerusalem), Vestbredden og Gazastripen, sa den palestinske selvstyremyndighetene talsmann Nabil Abu Rudeineh.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.