Kostnader knyttet til den israelsk-palestinske konflikten

17. juni 2015 |  Aviel Schneider

Det amerikanske forskningsinstituttet Rand Corporation har gitt ut en studie som viser at en tostatsløsning vil gi Israel fordeler i 120 milliard dollar klassen over ti år, mens palestinerne ville miste fordeler for rundt 5 milliarder dollar på samme tid.

Nå kastes begge sider ut i gjentatte voldelig konflikter, som gjør at de taper den nette sum av 250 milliarder dollar med tanke på kostnadene en konflikt skaper, samt penger tapt gjennom redusert økonomisk vekst.

Ifølge Rand vil Israel bli en enda større pengemagnet enn de er i dag etter en omfattende fredsavtale, men da må de først godta delingen av Det hellige land. Det samme gjelder for palestinerne.

I studien uttrykker Rand sine forskere en tillit til at det internasjonale samfunnet kommer ril å betale regningen for å implementere en tostatsløsning.

- Vi håper vår analyse og verktøy kan hjelpe israelere, palestinere og det internasjonale samfunnet til å forstå tydelig hvordan dagens trender utvikler seg og gjenkjenne kostnader, samt å gjøre seg nytte av alternativer til dagens destruktive syklus av aksjoner, reaksjoner og passivitet, sier C. Ross Anthony, leder av studien og direktør for Rands israelsk-palestinske Initiativ.

Selvfølgelig finnes det også andre måter enn å gjennomføre en omfattende fredsavtale, det kan være en ensidig israelsk tilbaketrekning som koordineres med de palestinske selvstyremyndighetene, en israelsk tilbaketrekking uten en slik samordning (akkurat som Gaza 2005), og med en palestinsk ikke-voldelig motstand i kontrast til dagens situasjon.

Men i tilfelle av en ensidig israelsk tilbaketrekning, vil den jødiske staten bli knust under en uutholdelig økonomisk byrde da 500.000 jøder blir rykket opp fra sine hjem (noe som ikke inkluderer de delene av Jerusalem som palestinerne krever).

Palestinsk ikke-voldelig motstand vil øke det økonomiske presset på Israel, som allerede kan merkes gjennom den internasjonale boikottkampanjen. Som et resultat av dagens aksjon, taper Israel ca $ 8 milliarder dollar, mens palestinerne er mister 120 milliarder dollar som er langt større andel av sitt BNP.

Uansett kan utfallet slik som Rands forskerne ser det være ønsketenkning.

Israel kan aldri gi avkall på Jerusalem uten å kaste seg inn i en umedgjørlig politisk-åndelig dilemma. Religiøst-tenkende jøder vil aldri gi bort sin evige hovedstad for en kostelig sum av 120 milliard dollar.

Og de palestinske selvstyremyndighetene vil ikke avslutte sin oppfordring til å presse gjennom alt som de finner for godt å kalle "okkupert territorium." Heller ikke vil palestinerne vurdere å la jødene få Jerusalem uten at det vil bli en payback time.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.