Blogg: Soldater langt hjemmefra og helt alene

18. juni 2015 |  Israel Today Stab

De er unge, de er ofte akkurat ferdig med videregående skole og de har fremtiden foran seg. De melder seg opp til universitetet, får en jobb, tjener penger eller kanskje de reiser rundt om i verden. Men noen av de jødiske ungdommene ute i diasporaen bestemmer seg for noe helt annet. De reiser til Israel for å delta i det israelske forsvaret (IDF).

Disse personene er kalt "lone" (ensomme) soldater. Vanligvis fordi de ikke er som vanlige vernepliktige med et tradisjonelt familienettverk i Israel. De er på linje med nye immigranter der foreldrene er utlands eller israelere som er foreldreløse eller kommer fra "ødelagte hjem".

Ifølge den offisielle statistikken fra hæren publisert i desember 2014, ble 6191 ensomme soldater innrullert i IDF i fjor. Det er mer enn i de foregående årene. Blant dem var 3484 enslige soldater som vokste opp i et annet land, det vil si immigrerte unge til Israel som har forlatt familie og venner for å bidra til den jødiske staten. Disse soldatene kom fra over 70 forskjellige land. En fjerdedel av dem kommer fra USA, fulgt av Russland og Ukraina. Rundt halvparten av dem tjener i kampenheter eller i kamp-støtteavdelinger. Tallene på andelen av kvinnelige soldater er overraskende. Nesten en tredjedel av rekruttene er kvinner fra utlandet.

Under operasjon "Protective Shield", mistet tre ensomme soldater livet: Max Steinberg og Sean Carmeli fra USA og Jordan Bensemhoun fra Frankrike. Ifølge israelske medier deltok over 30.000 sørgende i begravelsen til Steinberg og nesten 20.000 i begravelsen til Carmeli i fjor sommer.

Men hva er det som motiverer unge jøder til å bli med i IDF selv om livet deres er sentrert utenfor Israel?

En 22 år gammel mann fra New York som tjenestegjør i IDF forklarer sin egen motivasjon. - I USA jobbet jeg for et selskap og tjent ganske godt. Men etter å ha jobbet der i et par år, hadde jeg følelsen av at det må være noe mer i livet, noe meningsfylt, sa han. - Som en jøde vil Israel alltid være en sentral del av livet mitt.

I de første månedene lært han grunnleggende hebraisk før militærtjenesten satte i gang. Han angrer ikke på sin beslutning i det hele tatt. - Jeg ble en helt annen person, en sterkere en.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.