FN innrømmer raketter fra skole, fordømmer likevel Israel

18. juni 2015 |  Aviel Schneider

For første gang innrømmer en høytstående FN-tjenestemann personlig og offentlig at Hamas terrorister misbrukte FN-styrte skoler og andre fasiliteter på Gazastripen i fjor sommer.

- Vi fant våpenlagre i våre anlegg under inspeksjoner, sa Pierre Krähenbühl, undergeneral fra FNs hjelpeorganisasjon (UNRWA) som hadde i oppdrag å hjelpe "palestinske flyktninger," ifølge avisen Yediot Aharonot. - Grunnen til at hele verden visste om det, er at vi sa det, forsatte han.

Ved minst tre anledninger i løpet av den 50-dagers konflikten oppdaget UNRWA at skoler og andre fasiliteter i Gaza ble brukt av Hamas som våpendeponier. På alle tre steder gav Krähenbühl og UNRWA våpene tilbake til Hamas.

- Jeg var den eneste internasjonal tjenestemann som fordømte rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel, forsatte Krähenbühl. - Og jeg gjorde det ikke fra et sted hvor det var like lett å snakke som fra Jerusalem eller Genève, men ifra Gaza. Jeg kan snakke på vegne av meg selv at jeg tar folkeretten svært alvorlig, og hvis jeg vet at raketter blir avfyrt med vilje på områder hvor det er en befolkning som kan bli skadet - Fordømmer jeg det.

Det er sant det amerikanske nyhetsnettsted Breitbart påpekte, at vi ikke tydelig nok gjorde det klart at Hamas stod bak disse forbrytelsene.

Men UNRWA sjefen har ikke noe problem å legge skylden på Israel for sitt angrep på en FN-skole i Gazas forstad Jabaliya, på samme skole som det viste seg at Hamas hadde våpenlager.

- Dagen etter angrepet besøkte jeg sårede barn på sykehuset, og jeg så med mine egne øyne deres foreldre som sto ved deres side. Hva betyr det; når de ikke kan beskytte sine egne barn, sa han til Yediot.

Video beviset publisert av den israelske hæren viser ikke bare at skolen blir brukt som et deponi, men også at Hamas terrorister faktisk skjøt ut raketter mot Israel fra den tilstøtende gaten.

Likevel klaget Krähenbühl over at - selv etter at vi angav stedet til IDF og påpekte at det var sivile der, forsatte de angrepet fra Israel sin side. Da er det min plikt å fordømme dem.

Til tross for hva FN selv bekrefter gjennomførte Israels overdrevne tiltak for å minimere sivile tap, men ifølge Krähenbühl mistet mer enn 540 barn på Gaza på tross av dette livene under krigen. - Det stemmer ikke overens med den israelske vurdering at alle skritt ble tatt for å redusere antall sårede. Men Krähenbühl omgår det faktum at disse barna og andre ble ofte brukt som menneskelige skjold, noe Hamas faktisk skrøt av.

I alle tilfelle markerer dette intervjuet for første gang at en senior UNRWA tjenestemann innrømmer det Israel har klaget på i årevis: at de palestinske terrorgruppene misbruker sine egne folk for å nå sitt mål om å ødelegge Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.