Menneskerettighetene overvåkes ikke av FN

27. juni 2015 |  Kommentar av Tsvi Sadan

Denne ukens utgivelse av FNs Human Rights Watch rapport som omhandler fjorårets Gazakrig ble som forventet.

Resultatene fra denne "uavhengig undersøkelseskommisjon," som de fleste israelske journalister og eksperter konkluderte med at ikke var så ille som Goldstone-rapporten fra 2009, men anklaget likevel Israel for krigsforbrytelser. Flere klager på at årets rapport har bestemt på forhånd sin konklusjon og setter likhet mellom Israel med Hamas, men ingenting av disse anklagene har blitt rapportert tidligere i israelske medier. Rapporten fremstår svært amatørmessig og dypt partisk, men kan dessverre også brukes som bevis i domstoler.

Rapporten refererer til "staten Palestina" gang på gang, selv om ingen slik stat eksisterer. Hamas blir heller aldri omtalt som terrororganisasjon, til tross for at USA, EU, Storbritannia, Canada, Japan, Australia og New Zealand formelt regner i allefall den militære fløyen av Hamas som en terrorgruppe. Rapporten har ikke engang bruke ord som "opprørere" eller "militante", men snarere "palestinske væpnede grupperinger." Ved å velge disse begrepene anerkjenner kommisjonen effektivt Hamas som en lovlydig organisasjon.

FN nekter å samarbeide med både Israel og Egypt, men kommisjonen baserer sin rapport på 500 utsagn fra uspesifiserte kilder. Kommisjonen har også "fått førstehånds" kunnskap gjennom intervjuer via Skype, videokonferanser og telefoner. Med andre ord, kommisjonen samler kun ubekreftede uttalelser fra mennesker der påliteligheten ikke kan bekreftes.

Når rapporten faktisk nevner Hamas sine krigsforbrytelser, gjør den det motvillig, som om disse var de utilsiktede treff fra primitive våpen. - Bruken av raketter hos de palestinske væpnede gruppene var tilfeldigheter, dette er også noe av grunnen til at målene på sivile steder - kan utgjøre en krigsforbrytelse, sier i rapporten. Rapporten gjør det også helt klart at - flertallet av prosjektiler avfyrt fra palestinske væpnede grupper, var raketter uten styringssystemer slik at de ikke kunne rettes mot spesifikke militære mål.

Selv om det er rikelig bevist på at Hamas brukte skoler, sykehus, moskeer og bolighus for militære formål, unnskylder rapporten Hamas med å si at - plikten til å unngå plassering av militære mål i tettbygde strøk er ikke absolutt. Det begrensede arealet på Gaza og dens tette befolkning gjør det vanskelig for væpnede grupper å alltid etterkomme dette kravet.

Dette brukes i argumentasjonen når de indikerer at Hamas utilsiktet har utført krigsforbrytelser. For eksempel kan ikke kommisjonen bekrefte at en bygning som ble truffet av Israel faktisk ble brukt til militære formål.

Rapporten koker ned til at, - de palestinske væpnede grupper angivelig opererte fra tett befolkede nabolag, blant annet ved å skyte raketter, bombekastere og andre våpen fra bebygde områder. I tillegg ble de anklaget for ofte å ha plassert kommando- og kontrollsentre [sic], skytestillinger i boligbygg, for å ha hamstret våpen og for å ha lagret våpen inngangene til flotte sivile fasiliteter.

Kommisjonen kunne lett ha bekreftet disse "påstandene" bare ved å se litt mer på YouTube.

Når det gjelder Israel unngår rapporten å kvalitetssikre med benevnelsen "påstand", og gir dermed inntrykk av at alt Israel gjør, i motsetning til Hamas sine "påståtte" krigsforbrytelser, fremstår som krigsforbrytelser som svært virkelige. Rapporten antyder også at Israel med vilje og svært målrettet angrep sivile.

- Det store antall målrettede angrep mot boliger øker bekymringen for at angrepene i allefall var godkjent fra stilltiende beslutningstakere på høyeste nivå i regjeringen i Israel. I mangel på bevis tyr rapporten derfor til psykologi og hentydninger til underbevisstheten.

Det er mye mer å si om denne uverdige rapporten, blant annet fraværet av en skikkelig definisjon av proporsjonalitet, og insinuasjonene om at Hamas bruk vold mye mer er et resultat av "okkupasjonen" enn noe annet. Til syvende og sist er ikke rapporten mer enn et mer politisk verktøy i den globale krigen for å delegitimere Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.