Israel på vakt ved den egyptiske grensen

3. juli 2015 |  Israel Today Stab

Den islamske stat (IS) startet en offensiv mot egyptiske sikkerhetsstyrker på onsdag og skal ha drept flere titalls mennesker.

Kampene som nå er på tredje dagen er en av de største slagene som har funnet sted på Sinai-halvøya siden 1973 og Yom Kippur-krigen. IS overrasket de egyptiske styrkene i nord-vestlige Sinai med et overraskelsesangrep og gjennomførte et godt koordinert angrep på 15 militære poster hos de egyptiske sikkerhetsstyrkene.

I tillegg brukte de avansert og moderne våpen i sine angrep. Det er tidligere ukjent at IS soldater har slike våpen til disposisjon. Egypt fikk raskt klarering fra Israel til å forflytte flere våpen, inkludert stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer, Apache helikoptre og F-16 jagerfly inn i Sinai.

Kampene som skjer mellom den egyptiske hæren og IS sine soldater kan også utvikle seg til en rakettstrid mot Israel, og hovedkommandoen i Israel forbereder seg også for det. I mellomtiden virker det som de IS krigerne er opptatt med sine kamper mot den egyptiske hæren, som angriper fra luften og fra bakken, men den økte beredskapen vil trolig forsette fra israelsk side noen dager til.

Tidligere erfaringer viser at IS vil prøve å skape provokasjoner på grensen mot Israel i et forsøk på å skape spenninger mellom IDF og den egyptiske hæren, og dermed påvirke forholdet mellom Egypt og Israel.

Torsdag kveld rapporterte Egypt at de hadde drept 123 IS krigere i aktiv motstand mot IS.

I de innledende angrepene fikk IS kontroll på stridsvogner og pansrede kjøretøyer som raskt fikk Israel til å heve nivået på beredskapen på grensen til Sinai, da de fryktet at disse kjøretøyene kunne brukes i angrep på Israel.

Hovedveien kalt Highway 12 går for det meste langs den egyptiske grensen, men er blitt stengt for sivil trafikk inntil videre. IDF stengte raskt alle Sinaiovergangene og varslet alle lokalsamfunn langs grensen til Egypt, spesielt i nordvest og ba folk være på vakt.

IDF har også forsterket tilstedeværelsen av pansrede kjøretøyer på bakken og ubemannede fly overvåker hendelser nær grensen. IDF har økt helikopter og jagerfly sin overvåkning langs grensen.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.