Sjefsrabbiner uttrykte dyp takknemlighet til rettferdige hedninger

22. juli 2015 |  David Lazarus

Polens sjefsrabbiner hedret 50 eldre kristne som reddet jøder fra nazistene under andre verdenskrig. Rabbineren kalte dem "helter" på et arrangementet avholdt i det som den gang var den beryktede ghettoen i Warsawa. Rabbineren uttrykte "jødenes dypeste takknemlighet til de rettferdige hedninger."

En av de eldste damene som hadde reddet jøder fra nazistene var 100 år gammel. Andre tilstede var allerede i 80 og 90-årene. Arrangementet ble organisert av den jødiske stiftelsen for de rettferdige (JFR), en jødisk gruppe for tiden gir månedlig økonomisk bistand til mer enn 500 eldre og trengende kristne som har reddet jøder fra Holocaust.

- Dere er våre helter, sa Stanlee Stahl JFR sin direktør da hun sto foran de eldre som hadde reddet mange jøder fra den visse død. - Det er så viktig å erkjenne dette heltemot fra de rettferdige, for hver av dere reddet æren til hele menneskeheten, sa hun til publikum.

Under okkupasjonen ble hedninger og deres familier som hjalp jøder straffet med døden. Polen som den gang var hjemmet til Europas største jødiske befolkningen, om lag 3,3 millioner før krigen, har også det største antallet hedninger anerkjent som "Righteous Among the Nations" (rettferdige hedninger) ved Yad Vashem som er Israels Holocaust minnesmerke. - Du vil alltid bli husket i våre bønner for du har gjort det mulig for generasjoner å bli født og få leve, sa Stahl.

Polen sjefsrabbiner, Michael Schudrich, som kjenner mange av redningsmennene personlig, beskriver dem som beskjedne folk som ikke anser sine handlinger som heroiske. - Et universelt holdning er at - vi gjorde ikke noe spesielt. Vi var bare normale, sa Schudrich. - Det er en veldig viktig lærdom for alle er at å hjelpe et annet menneske er det normale.

En av de som var samlet var Janusz Durko, en pensjonert historiker og hundreåring. Under krigen gjemte han og hans hustru 20 jøder som hadde flyktet fra Warszawa gettoen. Han sa det var det "åpenbare" å gjøre og aldri har aldri betraktet seg selv som en helt. - Du måtte hjelpe en person om hans liv var i fare, sa han.

En 86 år gammel polsk kristen kvinne kjempet med tårene da hun mintes den jødiske kvinnen hun og hennes familie reddet. I flere tiår etter krigen de to kvinnene nære som søstre og bodde like rundt hjørnet for hverandre. Da hun skulle forlate arrangementet nærmet hun seg rabbineren og tørket vekk tårene da hun fortalte at hennes "søster" døde av leukemi i fjor.

Hun sa hun var takknemlig til den jødiske stiftelsen for de rettferdige for å hjelpe til med betale for dyre medisiner som kvinnen trengte før hun døde.

JFR støtter fattige kristne som reddet jøder under krigen. I løpet av de siste tjue årene har stiftelsen delt ut mer enn $ 36 millioner dollar til disse aldrende helter. Midlene brukes til å dekke kostnadene for mat, oppvarming, medisinsk behandling, medisiner, og akutte behov eller rett og slett å bidra til å dekke begravelse utgifter. JFR som er en jødisk stiftelse gir også tilskudd for kjøp av mat i løpet av juleferien til sine redningsmenn som bor i Polen og andre østeuropeiske land. Stiftelsen er "forpliktet seg til å støtte disse eldre og trengende redningsmenn i hele resten av deres liv," opplyser de via sin hjemmeside.

Materialet for denne artikkelen ble hentet fra en rapport gitt ut av World Jewish Congress.

Foto: Redningsmann Janusz Durko, 100 år gammel

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.