Iransk atomavtale kan fordrive israelere

22. juli 2015 |  Yossi Aloni

En iransk atomavtale utgjør ikke bare en militær trussel, men også en alvorlig økonomisk utfordring som kan skade utenlandske investeringer i Israel, avskrekke turisme og føre til mange unge israelere vurderer å forlate landet.

Det var den dystre vurdering som innenriksministeren Silvan Shalom la frem i en orientering til utenlandske journalister denne uken.

Shalom la til:

- Tenk hva som vil skje om Israel blir stående ovenfor en reell kjernefysisk trussel. Vil noen av dere ønske å leve som Israel tvinges til under en slik trussel? Vi ønsker ikke å være som Japan og Sør-Korea, som begge sa at Nord-Korea aldri ville få en atombombe, og nå lever de i frykt for hva som vil skje. Dette kan føre til at israelerne forlater landet og skader turismen, fordi ingen vil ønske å leve i et land står overfor en slik eksistensiell trussel.

Shalom, som også fungerer som visestatsminister, la til at mens de fleste andre land er opptatt av livskvalitet, må Israel forsette å fokusere på holde seg i live.

Anslagsvis vil atomavtalen som USA har skaffet Iran, gi den islamske republikken ytterligere 500 til 750 milliarder dollar over de neste 10 årene. - Det internasjonale samfunnet foretrekker kortsiktighet fremfor langsiktighet og nåtid fremover fremtiden, sa han bestemt.

På spørsmål hvorfor Israel ikke fremforhandlet en økning i amerikansk militær støtte som en del av avtalen, Shalom svarte:

- Alle spør om nivået på amerikanske militærhjelp til Israel vil forandre seg etter en avtale med Iran. Jeg spør heller, hvis avtalen er så god og ivaretar interessene til Israel, hvorfor skulle vi trenger å diskutere en økning i militærhjelp?

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.