Israelske kristne knytter seg til sine armenske røtter

2. august 2015 |  Israel Today Stab

Det er nå tid for de fleste barn i regionen å reise på sommerleir, og de arabisktalende kristne nord i Israels er intet unntak.

Mens israelske jødiske barn i stor grad kun gjør fritidsaktiviteter, vil mange palestinske barn i Gaza være under trening voldens tegn for Hamas. De kristne benytter tiden til å koble seg til sine gamle arameeren røtter.

Den israelske kristne sommerleiren for arameerne begynte sist torsdag i regi av den israelske arameiske kristne sammenslutningen (ICAA) i den galilleiske byen Kfar Baram.

Før start publiserte ICAA følgende hebraisk-språklige pressemelding:

- ... Fra den 30. juli til 3. august avholdes den første kristne barneleiren for arameiske kristne etter den historiske anerkjennelsen fra staten Israel og det jødiske folk.

- ICAA under ledelse av IDF major Shadi Khalloul ... holder ut til tross for ulike islamistiske angrep, provokasjoner og trusler som kommer fra arabiske og islamistiske elementer. De er fast bestemt på å hindre oss i å returnere til våre arameiske røtter og for å bevare vårt språk som historisk ble snakket av både jøder og syrerne som bodde i landet.

- Vi som bevegelse vil fortsette å styrke vårt samarbeid med jøder og være lojale borgere av staten ... Vi vil fortsette kampen for å bevare vår kulturarv og vårt språk sentrert rundt den gamle bosetningen Kfar Baram.

- De maronittiske kristne i Baram har blitt integrert i staten Israels ulike roller, blant annet ved innrullering i sikkerhetsstyrkene og IDF. Mange gjør også nasjonal tjeneste og nyter et verdig liv sammen med sine brødre, jødene, i staten Israel.

Som nevnt i pressemeldingen vil leiren bli avholdt med et fokus på samfunnet rundt Kfar Baram, og som er av stor symbolsk betydning for de israelske kristne i byen.

Kfar Baram var opprinnelig en jødisk landsby som dateres tilbake til tiden rundt dronning Ester. Restene av en stor gammel synagoge er godt synlig. På et tidspunkt mellom 7. og 13. århundre e.Kr. forlot jødene landsbyen av ukjente årsaker. Flere århundrer senere ble Kfar Baram en fullstendig kristen landsby.

Under uavhengighetskrigen i 1948 beleiret IDF byen Kfar Baram og forflyttet den kristne befolkningen andre steder. På grunn av landsbyens nærhet til den libanesiske grensen og Israels skepsis til de arabisktalende kristne på den siden. Den gang ble innbyggerne hindret i å reise tilbake til Kfar Baram etter krigen, fordi Israel fryktet de ville bli et mål for terrorinfiltrasjon.

Frykten er tydelig blitt avskaffet i dag nå som Israel ser på sin kristne befolkning som en lojal og integrert del av det israelske samfunnet. Derfor er organisasjonen ICCA i forkant med sitt arbeidet for å gjenoppbygge Kfar Baram og retur samfunnet til sin opprinnelige hjemsted for sine arameiske kristne.

I et tidligere intervju fortalte Khalloul Israel Today at ombygging Kfar Baram er viktig ikke bare for de lokale kristne, men for Israel selv da det hindrer arabernes evne til kynisk å bruke de kristne i sin anti-Israelske agenda.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.