Tyrkiske muslimer betaler gjenoppbygging av synagoge

5. august 2015 |  David Lazarus

Abdullah Demirbaş (bildet), en tidligere ordfører i gamlebyen i Diyarbakir, en stor og viktig by ved bredden av elven Tigris, skal gjenoppbygge den lokale synagogen som den jødiske befolkningen benyttet i tiden før de ble utvist av tyrkerne.

- Dette området i Tyrkia tilhører jødene, sa Demirbaş på et møte i Jerusalem nylig. - Det er deres land og vårt ansvar å sørge for at de blir anerkjent og æret i byen vår.

Demirbaş er muslim. Han mener at de ved å gjenoppbygge deres synagoge kan lege noen av de dype sårene som oppstod da jødene flyktet fra hans land. Han kom til Jerusalem for å diskutere med kurdiske jøder om sine planer om å gjenopprette jødenes gamle bønnehus. Det bor over 100 000 tyrkiske jøder i Israel. De fleste av dem er blitt bosatt i Jerusalem.

- Det har alltid vært min drøm å komme til Israel, sa Demirbaş til gruppen av messianske jøder og kristne som var samlet i Jerusalem for å lytte til hans planer om å gjenoppbygge synagogen. Tydelig beveget av enheten han så mellom arabiske og jødiske troende i Israel, og sa han at dette var denne slags "Shalom" han ønsket å høre i sitt eget land og over hele Midtøsten.

I tillegg til å bygge synagogen ønsker Demirbaş også å nå ut til de kristne.

Ordføreren var den første offisielle tyrkiske representanten til å få en tillatelse fra den muslimske regjeringen å bygge en kirke i byen sin. Han har vært personlig involvert i gjenoppbyggingen av seks armenske og assyriske kirker i Diyarbakir.

Demirbaş inspirerte også lokale muslimer å gjenoppbygge kirker og støtter de samme kristne som de tidligere hadde forfulgt. - Dette er ikke bare bygninger som jeg ønsker å bygge. Dette handler om å lære å respektere hverandre og lære å leve sammen. Gud skapte oss til å leve sammen, sa han.

Demirabas kan drømme om fred i Midtøsten, men på grunn av hans dristige standpunkt han har mottatt en rekke drapstrusler og drapsforsøk. Han er ikke redd for å offentlig å utfordre det muslimske hatet og aggresjonen mot jøder og kristne. Men de fleste muslimer blir provosert av arbeidet ved å leve i fred med jøder og kristne, spesielt siden Koranen lærer at om en jøde eller kristen ikke er enig i at Muhammed er den eneste Gudens profet skal de behandles som vantro og du skal erklære krig mot dem.

For å gjøre vondt verre, har Demirbaş også vært en sterk forsvarer av kvinners rettigheter i det landet der kvinner regelmessig blir mishandlet, nedverdiget og offentlig ydmyket. Hans virksomhet som støtter kvinner, har gjort muslimer som tror Allah vil at de skal "slå sine koner", rasende.

Demirbaş, som regnes blant Tyrkias "mest uønskede personer", ble fengslet etter å ha vist respekt for jøder, kristne og andre religiøse grupper. Men folk elsker ham og valgte derfor Demirbaş til ordfører i sin by mens ha satt i sin fengselscelle!

Før han engasjerte seg i politikk, har Demirbaş blitt løftet fram, som en filosofilærer og pedagogisk leder, i regionen gjennom 29 år. Han fungerer nå som et dedikert medlem av det demokratiske Folkefolkepartiet som nylig vant 80 seter i det tyrkiske stortingsvalg.

Med president Erdogan ved roret i regjeringen, vil Tyrkia mest sannsynlig fortsette en systematisk prosess med islamisering, noe som betyr mer forfølgelse av kristne og det som bare kan beskrives som antisemittisk hat mot Israel. Men ordfører Demirbaş og hans demokratiske folkeparti (HDP) representerer nå en alvorlig utfordring for Erdogan og de siste valgene kan være begynnelsen på en gradvis tilbakeslag for islamiseringen av Tyrkias 75 millioner mennesker.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.