Palestinsk analyse: Vi ønsker den israelske administrasjonen tilbake!

6. august 2015 |  Kommentar: Bassem Eid

Følgende gjestekommetar er skrevet av den ledende palestinske analytiker Bassam Eid.

Informasjonen under er en delvis opptelling av byggevarer som har nådd Gaza frem til 6. juli dette år. Alle bygningsmatrialene er sendst inn til Gaza med det mål å gjenoppbygge etter den siste krigens ødeleggelser:

* 3281 lastebiler med 131 240 tonn sement

* 353 lastebiler med 12 355 tonn stål

* 3380 lastebiler med 135 200 tonn grus

* 276 lastebiler med 11 040 tonn sement for prosjekter gjennomført av Qatar

* 19 628 lastebiler med 785 120 tonn grus for prosjekter gjennomført av Qatar

Det er klart fra disse tallene at Gaza-regimet var i stand til å koordinere og innhente godkjenning fra israelsk myndigheter for å la 142 280 tonn sement gå inn gjennom Karm Abu Salem passasjen til gjenoppbyggingen av Gaza.

Det er velkjent at Gazastripen i de siste dagene har tiltrekt seg stor oppmerksomhet pga de store mengdene sement, men etter å ha sjekket hvem som mottar disse store mengder sement, er det blitt klart at disse leveransene gikk til lagringsanlegg for kjøpmenn som jobber under påvirkning av Hamas.

I skrivende stund er ikke en eneste person av dem som trenger disse forsyningene mottatt noe av det, og Gaza begynner å lure på hva Hamas skal med så store mengder sement.

Det spekuleres hvorfor ingen kan få en eneste sekk med sement, men at alle sekkene leveres til Hamas for bygging av bunkere og døds tunneler. Det er godt kjent i Gaza at Hamas er klar for en ny konfrontasjon med IDF, så vi forvente mer ødeleggelsene, flere ofre, og flere dødsfall.

Når vi intervjuet noen av dem som fikk sine hjem ødelagt under fjorårets krig er deres svar var svært avslørende:

En person ble spurt om hvilke håp han har for at hans hjem skulle bli gjenoppbygd fortalte: - Hamas førte oss inn i krig, og vi sa ok. Vi ble truet med at vi ville bli behandlet som svikere om vi evakuerte hjemmene våre, så vi kunne ikke evakuere, og våre hus ramlet i hodet på oss. Det er bare ved Guds nåde at vi ikke ble drept, og vi sa ok. Men vi nådde et punkt der vi måtte kjøpe byggematerialer på det svarte markedet til svært høye priser, mens Hamas ledere og medlemmer nøt et behagelig liv og fikk sine hjem gjenoppbygd uten å ta hensyn til noen andre. Dette er den ultimate skam brakt frem av den såkalte motstanden som bringer enda mer ødeleggelse. Så jeg drømmer i dag om en sivil administrasjon som kan gi et bedre liv for meg og mine sønner.

En annen mann sa, - vi var stolte over at [Hamas] gav oss beskyttelse under krigen, men tragedien er at denne beskyttelsen kom til å koste oss en høy pris, nemlig inndragning og ødeleggelse av våre hjem. I dag nyter de (Hamas) et behagelig liv, mens vi lider og ingen bry seg om oss. Vi venter fortsatt på løftene om fra de palestinske selvstyremyndighetene og Hamas, men det er blitt klart at alt er løgn, så i dag kan vi bare vente på Guds nåde, sa han mens han brøt sammen i gråt og smerte over at han mangler en sønn og at hans hjem er ødelagt og ikke lenger trygt å leve i.

Gaza sine beboerne er delt inn i to grupper: borgere som ikke har rasjoneringskort og som ikke får noen fordeler fra FNs hjelpeorganisasjon (UNRWA), og den andre gruppen som er innvandrere som har fått rasjoneringskort og nyter disse fordeler. UNRWA sitt hovedfokus er å gjenoppbygge ødelagte hjem for innvandrere, og deretter kanskje hjelpe ordinære innbyggerne.

Vi har snakket med noen som ikke får et rasjoneringskort og han sier:

- Jeg kunne ønsket at min bestefar hadde emigrert fra Gaza slik at han kunne komme tilbake og jeg kunne fått et rasjoneringskort. Vi visste ikke at denne dagen skulle komme da dette kortet ville bety alt for oss. Det er bare grusomt at min nabo mottar tusenvis av dollar å kjøpe seg sement for og bygge opp sitt hus, mens jeg bare venter på nåde fra en hyklersk regjering. (Han mener den palestinske enhetsregjering). For meg må jeg for å gjenoppbygge mitt ødelagt hjem nødt til å låne penger, og utlåner må vente til å få betalt siden vi bare får litt penger fra regjeringen. Dessverre er det ikke mulig å finne noen som vil låne meg penger.

Lokale Gaza innbyggere er også bekymret over UNRWAs sin vanskelige økonomisk situasjon. Vi må lure på om organisasjonen vil bli tvunget til å avbryte midt i en termin, noe som ikke ville spare inn så mye penger, men de vil trolig heller ikke hjelpe mye til i gjenoppbyggingen av våre ødelagte hjem.

En annen borger klaget over UNRWA sin sviktende hjelp til å gjenoppbygge det krigen har ødelagt. Han sa:

- UNRWAs ansatte i Gaza tar først vare på Hamas og dens medlemmer, mens de kaster oss inn i en finanskrise for å unngå å oppfylle sine forpliktelser overfor oss. De gir oss bare mat og medisiner, og det er det beste vi kan få ut av det.

Om du går rundt i Gaza for å måle den virkelige betydning av korrupsjon, vil du finne det i regjeringen i Gaza. Dessverre forblir UNRWA helt stille og unngår å konfrontere Hamas med sin korrupsjon og dens utskeielser både i forhold til gjenoppbygging og andre saker.

Som et resultat av dette kan ikke innbyggerne i Gaza stole på noen til å løse Gazas problemer, spesielt med hensyn til gjenoppbygging av hjem og elektrisiteten. Disse utbruddene høres oftest blant innbyggerne i Gaza: Vi ønsker at den israelske sivile administrasjon velkommen tilbake.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.