Goliats enorme byport er funnet

6. august 2015 |  David Lazarus

En ekspedisjon gjort av Bar Ilan-universitetet har oppdaget et festningsanlegg og en gigantisk stor port inn til bibelske filisterbyen Gat, hjemstedet til Goliat. Den ekstra store porten var helt sikker stor nok til å bane vei for den berømte kjempen, selv om han aldri kom tilbake etter fra møtet David.

Gat var den største byen i Israel under 10. og 9. århundre før Kristus, som var tiden for det store riket for Israel. Byen ligger i Judea omtrent halvveis mellom Jerusalem og Ashkelon i sentrale Israel.

Prof. Meir Ettinger fra departementet for studier og arkologi, sier at byporten er blant de største funn i Israel og er et bevis på den status og innflytelse byen Gat hadde i denne perioden.

Blant de ulike byggene avdekket i byen finnes også et jernproduksjonsanlegg stort nok til å produsere den type våpen som ble brukt av Goliat som nevnt i Bibelen. Byen ble erobret og ødelagt av Syrias konge i Damaskus, rundt år 830 f.Kr.

Porten til filisterbyen Gat var så imponerende at det fikk omtale i 1.Samuelsbok kapittel 21 i historien om Davids flukt fra kong Saul til Akis, kongen i Gat.

Gat er en av de største og eldste ruiner i Israel og ble bebodd nesten kontinuerlig fra 5. årtusen f.Kr. til moderne tid.

Dette er funn sammen med andre viktige funn fra området som også beviser et jordskjelv i det 8. århundre f.Kr. noe som de tror er jordskjelvet nevnt i Amosbok 1: 1. Det er også oppdaget funn av de eldste inskripsjonene noensinne fra filisterne. Inskripsjonen inneholder to navn som ligner på navnet Goliat. I tillegg ble et stort utvalg av våpen benyttet av filistrenes avdekket sammen med omfattende bevis på fangenskapet og ødeleggelsen av byen gjennomført av kong Hasael, som nevnt i 2. Kongebok 12:18. Det er også bevis for de første filisterbosetningen i Kanaan fra rundt 1200 f.Kr.

Og det er mer om denne gigantiske historien ...

Skriften forteller oss at David valgte fem glatte steiner da han gikk ut for å møte Goliat (I Samuel 17:40). Tenkte han at han kunne bomme med de første? Eller trodde han at Goliat vil vente på ham hvis han bommet?

Vi vet at Goliat hadde fire kjempebrødre som kalte seg "filisterfyrster" i Joshua 13: 3. Når David gikk ut for å møte den enorme krigeren i Gat visste han at han også måtte forholde seg til Goliats overdimensjonerte brødre. Faktisk, de fire andre filistrenes gigantene møtte tilslutt opp i 2. Samuelsbok 21:22 bare for å bli slått av David og hans menn.

David forsto at for å oppnå full seier måtte Israel kastet ut alle kjempene i landet. Du kan ikke bare forholde deg til et festningsverk (eller synd), men man må være forberedt på å gå hele veien. Det er bedre ikke å kaste den første steinen, bare for å oppdage vi er i en kamp som vi ikke er forberedt på.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.