Palestinerne lider forsatt på Gaza

10. august 2015 |  Elizabeth Blade

Et år etter at fiendtlighetene med Israel tok slutt, står innbyggerne i Gaza overfor en ny fiende: en økonomisk belastning som forventes å påføre enda mer fattigdom i kystenklaven som allerede sliter fra før.

Den såkalte «solidaritetsskatten», som pålegges alle ikke-basiske, importerte råvarer som kjøtt, frukt, grønnsaker, klær og elektronikk, vil tilsynelatende brukes av Hamas for å bistå de titusener av husstandene som ble rammet av fjorårets krig. De lokale sier imidlertid at den nye skatten på ti prosent er en hengeløkke som vil kvele befolkningen.

− Hvis én kilo kjøtt kostet 20 shekel [35 kroner] tidligere, steg prisene nå til 70 [105 kroner], fortalte Abed Naser, en journalist basert i Gaza, til Israel Today. − Dette betyr at de fattige som knapt nok hadde råd til dette produktet, kan nå bare drømme om det.

Shadi A., to-barnsfar, sier at Gaza-innbyggerne holder så vidt hodet over vann: − Lønningene våre er lave – ikke mer enn 2500 shekel [7500 kroner] i måneden – men levekostnadene er svært høye. Slik det er i dag, når én kilo frukt koster fem til seks shekel, er det mange familier som ikke får ender til å møtes.

Men de høye levekostnadene er langt fra den eneste årsaken til at folk er frustrert og sinte. Mens Hamas hevder å bruke penger til å bygge opp igjen den ødelagte Gaza-stripen, sier observatører at mye av inntekten går direkte i lommene på gruppens tjenestemenn.

− Det er sant at noen av disse pengene bidrar til å hjelpe fattige familier, men mesteparten går til lønninger til 40 000 Hamas-ansatte som ikke har fått full lønn på mer enn et år, sier Naser.

Når 70 prosent av Gaza-innbyggerne har behov for humanitær hjelp, bidrar Hamas' avstand til det som skjer på bakken, til at mange trekker tilbake sin støtte av gruppen. Midt i mai, da den islamistiske gruppen prøvde å holde en massedemonstrasjon til minne om den såkalte «Nakba» («katastrofen» med Israels gjenfødsel), ble arrangørene som forventet tusenvis av deltakere, tvunget til å avlyse arrangementet når bare femti dukket opp.

Men det ville være for tidlig å feire.

− Den nye skatten kan være enda en spiker i Hamas' kiste, men den har likevel makten over Gaza, forklarer Naser. − Vi har stadig hørt om at de bygger nye raketter, graver tunneler og smugler ammunisjon for å bekjempe Israel. Det de ikke er klar over, er imidlertid at denne skatten vender palestinerne mot dem.

I og med de dårlige relasjonene til Egypt, den undergravde støtten av deres eget folk og den stadig større likegyldigheten hos arabiske og internasjonale donorer overfor situasjonen i Gaza, er det stor tvil om Hamas kan beholde makten i årene som kommer.

Hamas' rivaler vil heller ikke sitte stille og se på. Dette så vi med den islamistiske Jihad, som styrket sitt eget supportnettverk under Gaza-konflikten ved å skyte raketter mot israelske byer (ofte uten Hamas' samtykke) og nekte å legge ned sine våpen da Hamas var klar til våpenhvile.

Andre fraksjoner, som Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), kritiserer Hamas offentlig for å ha innført en skatt som fikk lokale innbyggere og handelsfolk til å rase. − I tillegg til den eksisterende israelske beleiringen av Gaza, vil tiltaket også legge stein til byrde for den største kategorien av folket vårt − de fattige innbyggerne, sier PFLP-parlamentariker Jameel al-Majdalawi.

Men Hamas hører ikke etter. Da hundrevis av unge menn tok til gatene i Gaza by for å protestere mot Hamas' brutalitet, mangel på likestilling og urettferdighet, og for å kreve lavere levekostnader, ble demonstrantene effektivt spredt av sikkerhetsstyrkene. Naser var der, og sier at i stedet for å forandre egen atferd, foretrekker Hamas å skylle på den vanlige syndebukken.

− Fremtiden ser ikke lys ut, og jeg er redd for at Hamas vil fortsette å ha kvelertak på befolkningen samtidig som de skylder på Israel for rotet, oppsummerer han dystert. − For å gi vårt folk en bedre hverdag, må vi få løftet beleiringen og åpne grensene. Dette kan imidlertid bare skje via direkte samtaler med både Egypt og Israel. Vi er trett av å leve i isolasjon.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.