Norsk filmfestival nekter israelsk film

13. august 2015 |  Israel Today Stab

Den israelske filmskaperen Roy Zafrani blir nektet visning av sin nyeste film "The other dreamers", som handler om psykisk utviklingshemmedes muligheter og drømmer i Israel, på en filmfestival i Oslo. Filmfestivalen Human Rights Human Wrongs, er nettopp et arrangement som skal fremme likestilling og samme rettigheter for alle mennesker.

Festivalsjef Ketil Magnussen mener ingen filmer fra israelere vil bli vist, såfremt den ikke inneholder kritikk mot den jødiske staten eller viser hvor problematisk "blokaden" av Gaza er.

Magnusen skriver at han er lei seg, -men vi kan ikke vise denne filmen. Vi støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, så om ikke filmene dine handler om den illegale okkupasjonen, eller berører okkupasjonen eller blokaden av Gaza, eller på annen måte diskrimineringen av palestinerne, kan vi ikke vise dem.

Zafrani skriver at han ble trist av å lese e-posten fra Norge. – Dette er folk som er hjernevasket og som sannsynligvis aldri har vært her, skriver Zafrani. – Jeg har sett en masse filmer fra for eksempel Iran og Syria. Det har aldri streifet meg å diskvalifisere en film fra et annet land, sier Zafrani.

Den norske nettstedt miff.no har avslørt hvem som støtter denne filmfestivalen. Festivalen oppgir en lang rekke “samarbeidspartnere”. Blant disse er en rekke organisasjoner som selv boikotter Israel i ulike former, men man finner også noen som burde kunne gjenkjenne grov diskriminering når de ser det. Vi nevner ni av de 41 navnene. Noen av disse bidragsyterne er: Amnesty International Norway, Den norske Helsingforskomité, Norsk senter for menneskerettigheter (UiO), NUPI, Oslosenteret for fred og menneskerettighete, Universitetet i Bergen, Aftenposten Innsikt, Norsk filminstitutt (NFI) og HiOA (Høyskolen i Oslo og Akershus).

I 2012 ved åpningsdagen av den første filmfestivalen, ble en Israel-kritisk film vist. I 2013 viste filmfestivalen to Israel-kritiske filmer. Paradoksalt nok har festivalsjef Ketil Magnussen gjort seg bemerket med å vise flere konspirasjonsfilmer om 11. september-angrepene på Oslo Dokumentarkino, skriver Miff på sine hjemmesider.

Se traileren til Zafranis film her:

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.