Obama setter Israel i dårlig lys

23. august 2015 |  Israel Today Stab

En nyhet kom utenfor søkelyset forrige uke, Obama-administrasjonen prøvde tilsynelatende å drite ut Israel, med deklassifisere historiske dokumenter om den jødiske statens eget atomprogram, bare for å presse landet til å støtte den farlige Iran-avtalen.

Mange så det ikke som en tilfeldighet at Nixon-epokens statlige dokumenter ble offentliggjort like etter at Israel ledet an anklagene mot Obamas Iran atomavtale, i en kongress som uttrykte støtte til Israel.

Frigivelsen av den 1100-siders offisielle rapporten, som avdekker møter i perioden 1969-1976, synes å være et forsøk på å trekke moralske likheter mellom Israel og Iran, og mellom USAs tilnærming til begge de to landenes respektive kjernefysiske programmer.

Mest spesielt er et notat fra 19. juli 1969, fra den daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger til president Richard Nixon, som inneholder en foreslått skisse for en tilnærming til Israel, og fremhevet uenigheten som fantes mellom stabsjefen, forsvarsdepartementet og statsdepartementet om hvilke krav som de skulle presentere for den jødiske staten.

Alle involverte var enige om at alt måtte gjøres for å få Israel til å signere en Ikkespredningsavtale (NPT).

- Alle var enige om at, et minimum var at Israel måtte undertegne NPT. Ikke fordi signering ville gjøre noen forskjell i Israels faktiske atomprogram, men fordi Israel kunne produsere stridshoder i hemmelighet, sa notatet. - Israel underskrift ville imidlertid gi oss en åpenbar mulighet til å ta dette opp med den israelske regjeringen - som en måte å åpne opp diskusjonen på. Det ville også offentlig forplikte Israel til ikke å skaffe seg kjernefysiske våpen.

Stabsjefen - følte at om Israel atomprogram ble kjent, kunne vi være i posisjon til å si at vi gjorde alt i vår makt for å forhindre Israel bli atommakt, mens det amerikanske forsvarsdepartementet følte at - vi kan leve med tilstedeværelsen av israelske atomvåpen forutsatt at de ikke ble utplassert.

Utenriksdepartementet mente, - at vi bør prøve å holde Israel igjen, til å gå videre med sitt atomvåpenprogram - det kan være så nær en ferdigstillelse at Israel kan være villig og faktisk fortelle oss en løgn med å fortelle at de har prøvd å lage en atombombe.

Obama og det Hvite hus hevdet at frigivelsen av dokumentene var ren rutine og hadde ingenting med debatten om Irans atomavtale.

Men mange sier det er mer grunn til bekymring at Obama-administrasjonen og vesten gjøre svært lite for faktisk å stoppe Iran fra å oppnå atomvåpen.

Innholdet i dokumentene foreslår at, akkurat som de gjorde med Israel, kan det Hvite hus bare toe sine hender og si: Vi har prøvd.

Men Iran er ikke Israel, og derfor å prøve å trekke moralske likheter mellom de to demonstrerer nok en gang at USAs politikk er moralsk bankerupt.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.