Britisk anti-sionisme holder stand

24. august 2015 |  Tsvi Sadan

Anti-sionister som den britiske arbeiderpartipolitikeren Jeremy Corbyn (her avbildet foran et Hizbollah flagg) nekter hardnakket for at de er antisemitter. De har mange jødiske venner, sier de, noe som motbeviser at de hater sionistene.

I deres egne tidsriktige sinn, uavhengig av hva Israel faktisk gjør, er en jødisk stat per definisjon rasistisk, og kan derfor med rette bli hatet. Offentligheten krever likevel et jøde-fritt Palestina, men det ser ikke ut til å bry folk som Corbyn nevneverdig. Samtidig forbanner disse menneskene Israel, mens velsigner en "stat" som, i motsetning til Skottland og Irland, aldri har eksistert.

Britisk avsmak mot sionismen er nesten like gammel som sionismen selv.

Riktig nok var det Storbritannia som først ble enige om at den ottomanske provinsen kjent som Palestina, nok en gang skulle bli et nasjonalt hjemland for det jødiske folk. Men denne avgjørelsen møtte sterk motstand inneriks helt fra begynnelsen av, og ble effektivt annullert av Neville Chamberlain beryktede skriv White paper (stortingsmelding) fra 1 939.

Å berolige den arabisk verden, så ut som en løsning under nazistenes opptog. Britene prøvde dermed å løsrive araberlandene sitt britisk herredømme, og dermed skadet de sine alliertes interesser. Det ble påskuddet for å omdanne Storbritannias underliggende holdninger mot det jødiske folket og ble dermed en offisiell politikk.

Stortingsmeldingen tok sikte på å avslutte den jødisk immigrasjonen til Palestina og dele opp området som opprinnelig ble utpekt til en jødisk stat. Dette inkluderte også Jordan, som ble tildelt små områder i det som nå er staten Israel. Denne nye politikken gjorde utsiktene til en jødisk stat praktisk talt umulig.

Selv om den britiske White Paper politikken så sitt endelikt i 1948, forble dens ånd levende.

Corbyn representerer det laget av det britiske samfunnet som alltid har mislikt sionismen - og sett den i hovedsak som en bevegelse for å realisere Balfour-erklæringen. Nå ønsker slike som Corbyn å fremelske den mer stuerene kampanajen mot Israel som benytter seg av menneskerettighets-kortet.

Uansett hvilke tåkete argument Corbyn og andre holder opp mot sionismen, vil roten fortsatt være anti-semittisme. Ellers ville muslimske stater som Tyrkia, Saudi-Arabia og et såkalt "Palestina" forlengst ha vært på uttsatt for deres selvrettferdige harme.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.