De fattiges president eller kongelig kjendis!

25. august 2015 |  Ryan Jones

De palestinske selvstyremyndighetene og deres samarbeidspartnere i mainstream media, liker å fremstille de palestinskstyrte områdene som undertrykte og nødlidende. Men om man bare ser på den overdådige levestandarden for den palestinske ledelsen innser man raskt at noe er stinker.

Denne uken dukket opp bilder på sosiale medier som angivelig viser det nye ferdigstilte palasset til den palestinske "presidenten" Mahmoud Abbas i Ramallah (bildet til venstre). Mange kommentatorer vil ved første øyekast nesten tro at dette er en kunstnerisk gjengivelse av det historiske og grandiose jødiske tempelet i Jerusalem.

Planene om å bygge dette kongelige palasset er ikke helt ukjent. For mange år siden publiserte det palestinske økonomiske rådet for utvikling og oppbygging (PECDAR) detaljer fra prosjektet. Og i slutten av 2010 ble Abbas fotografert av nyhetsbyrået AP da han la grunnsteinen for dette nye slottet på "vestbredden".

Men det syntes å være en uoverensstemmelser mellom opplysningene gitt av PECDAR og virkeligheten.

Først beskrev den palestinske ledelsen prosjektet som et "offentlig anlegg", selv om det er tvilsomt at den gjennomsnittlige innbygger noensinne vil kunne få se byggets interiør. Det er oppført som et "gjeste palass", angivelig som overnattingssted for personer i posisjoner. Men dette tvinger frem to spørsmål:

a) kan fattige palestinerne virkelig ha råd til å bygge en slik overdådige "utleieleilighet"?

b) Om dette er presidentens "gjesthus" hvordan vil da Abbas sin hovedbygning se ut?!

Til sammenligning: Her er et bilde av den offisielle, israelske skattebetalte boligen til Israels statsminister (utenlandske embetsmenn må i tillegg bo på hotell):

Den andre grelle kontrasten er at PECDAR hevder bygging av Abbas sitt palass var selvfinansiert. Men som enhver informert observatør vet, mesteparten av det palestinske selvstyremyndighetenes statsbudsjettet kommer fra utenlandsk bistand, og selv da det er det et stort underskudd.

Med andre ord, ta en titt på ditt nye hjem som akkurat er blitt betalt av dine skattepenger til glede for lederen av PLO!

I mellomtiden, forsetter Abbas og hans regime å bruke veldig, veldig lite av bistanden til å faktisk øke den palestinske økonomien og forbedre livene til de menneskene han hevder å tjene.

Flere år siden gjennomførte Jerusalem Institute of Justice (JIJ) en undersøkelse som avslørte at etter signeringen av Oslo-avtalen i 1995, har de palestinske selvstyremyndighetene mottatt 25 ganger mer økonomisk støtte per innbygger (vurderer løpende inflasjon) enn innbyggerne i Europa mottok i Marshall-hjelp etter andre verdenskrig.

For de som kjenner sin historie, Marshallplanen ble gitt Europa for å kunne gjenoppbygge det mest ødelagte etter krigen.

Og likevel, etter å ha blitt tildelt 25 ganger mer penger og ressurser enn etterkrigstidens Europa, fortsetter de palestinske selvstyremyndighetene å klage over arbeidsledighet, en vaklende økonomi og fattige levekår.

Men hei, de har nok til å bygge presidentens palass!

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.