Sannheten bak det virale IDF-fotoet

31. august 2015 |  Ryan Jones

I helgen gikk et bilde av en væpnet IDF soldat som holder en ung palestinsk gutt i håret, fullsytendig amok på Internett og historien ble gjengitt på store nettsteder som CNN.

Problemet som ofte er tilfellet, er at slike som CNN utlot mye ut av historien, og dermed ble bildet brukt for å male et bilde av israelske soldater som er svært langt unna virkeligheten.

En av de få fakta CNN gjengav rett er at hendelsen skjedde på et sted kalt Nabi Saleh. Men det ble ikke fortalt er at innbyggerne i Nabi Saleh avholder ukentlige voldelige demonstrasjoner mot det nærliggende jødiske samfunnet i Halamish.

Hver uke i det siste året må IDF-soldater møte opp for å sørge for at Nabi Saleh pøblene ikke kommer for nær på beboerne i Halamish.

Dette har foregått hver fredag i mange år, men du hører aldri om det, fordi det vanligvis ikke skjer noe å rapportere.

Men det stopper ikke fotografer fra internasjonale medier å møte opp i håp om å fange det neste saftig blinkskuddet av israelske overgrep. Og innbyggerne i Nabi Saleh er bare altfor glad i å gjøre sitt beste med å hjelpe dem til å oppnå dette målet.

Faktisk er noen av innbyggerne i Nabi Saleh allerede godt kjent, og har jublende fans i utlandet. De er skikkelige aktører på "pallywood" scenen.

Ta for eksempel Ahed Tamimi (Bildet over), som sist er sett på bildet med den israelske soldaten. Tamimi og hennes foreldre, Bassem og Nariman, er jevnlige deltakere i disse pøbelmarkeringene.

I 2012 Tamimi ble beryktet da hun ble filmet mens hun prøvde å provosere frem en voldsom reaksjon fra IDF-soldater. Kort tid etter ble hun invitert til Istanbul og overgitt en modighetspris av tyrkisk president Erdoğan.

I mange år har Tamimi familien og deres co-opprørere opplevd litt tørke i sine sprell. Men skjøt gullfuglen på fredag, da en IDF soldat ble sendt inn for å fungere som fredsbevarer under den ukentlige demonstrasjonen, og ble skilt fra sine medsoldater.

Umiddelbart begynte den unge gutten på bildene å kaste steiner uten stopp på soldaten, som svarte med å gripe ham. Tamimis og de andre slo ned og gav han en ydmykende og farlig omgang juling. Alt dette mens media fotograferte ivrig så mange bilder som de kunne.

Et annet viktig faktum som er utelatt av historiene på CNN og andre steder er at den aktuelle soldaten ikke ved en eneste anledning truet med å bruke våpenet sitt mot overgriperne.

Ironisk nok var det arabiske lesere som hadde sett artikkelen og bildene på nettsiden til Al Jazeera som første plukket opp denne historien.

- Legg merke til at selv om han hadde våpen, gjorde han ikke noe for å skyte ham i hodet. Tenk deg det om samme skjer i et arabisk land, hvordan våre egne ville ha behandlet hendelsen, skrev en kommentator som heter Osama, og ble oversatt til hebraisk av israelske facebookbrukere via Shay Ket.

En annen som heter Tita påpekte at - hvis det hadde skjedd i Egypt, ville de ha skutt den unge gutten med skarp ammunisjon i stedet for å være så hensynsfull.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.