Blogg: "...og send mat som gaver til de som ikke har noe." Neh 8:10

3. september 2015 |  Israel Today Stab

Det jødiske nyttåret er rett rundt hjørnet! Det jødiske nyttåret, Rosh Hashana, er den 14. september. To ganger årlig distribuerer Israel Today matpakker til trengende familier i våre sentre. En gang på våren under den jødiske påsken, og igjen ved Rosh Hashana. Stå sammen med oss i vårt arbeid med å hjelpe vanskeligstilte familier og barn.

Integrering gjennom basketball

Adi Vettori (22) er lederen for "Jerusalem 48'ers", et basketballag som har en visjon om å integrere etiopiske ungdommer i det sørlige Jerusalem inn i samfunnet gjennom basketball. Laget trener i Talpiyot, en forstad til Jerusalem som har en høy andel av etiopiske innbyggere.

Vettori og Erez Eshel, lederen for ungdomsavdelingen i departamentet for utdanning, jobbet i tre år med å utforme ideen. De bestemte at et basketballag skulle bli opprettet som et sosialt prosjekt og ha et mål om å integrere etiopiske ungdommer. Prosjektet mottok økonomisk støtte og ble igangsatt. I 2012 fikk Stuart Harris, sønn av eieren av NBA-laget Philadelphia 76ers Josh Harris, høre om prosjektet og han donerte deler av pengene han mottok under sin Bar Mitzvah til prosjektet.

I 2013 donerte også basketballfan Josh Wasserman deler av pengene han mottok under sin Bar Mitzvah til å finansiere opprettelsen av et basketballag blant de etiopiske innbyggerne i byen Safed. Pengene gikk til å bygge en ny basketballbane, kjøpe drakter og betale lønnen til lagets trener.

Men Vettori ante ikke hvor mye tid og krefter dette prosjektet ville kreve. Det viste seg å være vanskeligere enn forventet å finne unge etiopere som likte å spille basketball. Også de få som lot seg overtale til å prøve ble straks frustrerte og gikk lei. De var dårlige til å spille og de klarte ikke å drible.

I Etiopia er basketball en nisjesport. Sporten begynte å bli mindre populær på midten av 1960-tallet, men interessen rundt den er i dag voksende. Det nasjonale baketballaget i Etiopia har aldri klart å kvalifisere seg til hverken OL eller VM, og laget er ikke rangert på listen til Den internasjonale basketballforeningen (FIBA).

Men "Jerusalem 48'ers" spiller fortsatt! De er drevet av ambisjoner og spiller med glede og entusiasme! De spiller også kamper mot veletablerte lag som ungdomslaget til Hapoel Jerusalem.

Basketball er en av de mest populære sportene i Israel. Tusenvis av israelere holdt pusten da Maccabi Tel Aviv vant ULEB-Europaliga-mesterskapet i mai i fjor. Omri Casspi, en israelsk basketballspiller som spiller for NBA-laget Sacramento Kings, er en helt for mange israelske barn. Navnet til "Jerusalem 48'ers" er forresten oppkalt etter opprettelsen av staten Israel i 1948.

Målet med treningen og sporten er å gi barn med dårlige utgangspunkt struktur og lære dem engasjement. Prosjektet ønsker også å vise barna deres potensiale, samt å bygge opp deres følelse av å være en del av det israelske samfunnet. Hvis det var opp til Vetorri så hadde prosjektet blitt utvidet til over hele landet, og det ville blitt opprettet lag som dette i hele Israel.

Dette er en blogg skrevet av "Bundle of Love - Immigrants" fra vår "Støtt Israel" avdeling. Vi setter pris på ethvert bidrag. For å hjelpe Israel og landets innbyggere, klikk på vår "Støtt Israel"-kampanje.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.