Advokater i Jerusalem går til krig mot antisemittisme

9. september 2015 |  David Lazarus

"Vi ønsker å hele tiden kunne kjempe mot antisemittistiske aktiviteter, uansett hvor de finner sted". Det er mottoet til det nyoppstartede initiativet til Jerusalems Institutt for Jus (JIJ), som organiserer et internasjonalt nettverk av advokater som står klare til å ta rettslige skritt mot de som forfølger jøder på ulike steder i verden.

Innbyggere oppfordres til å reise seg i møte med den økende trusselen og angrep som jøder opplever over hele verden, og til å rapportere disse antisemittiske aktivitetene på en nettside som er opprettet til å behandle disse meldingene.

Meldingene fra innbyggerne kan blant annet dreie seg om vandalisme og vold, hatefulle ytringer eller antisemittisk propaganda, plakater eller oppslag som blir distribuert, eller boikott eller antisemittiske artikler i aviser eller på internett. Så snart hendelsen er bekreftet kan en gruppe internasjonale jurister ta tak i saken innen kort tid.

"Vi oppfordrer enhver person som er vitne til en antisemittisk handling, enten muntlig eller skriftlig, til å umiddelbart sende inn dokumentasjon til vår internasjonale gruppe med advokater", står det på hjemmesiden.

Michael Decker, en advokat som er medlem av JIJ, ga et eksempel på slike handlinger under et intervju på mandag på israelsk TV:

"Denne uken protesterte en gruppe pro-palestinske aktiviter ved et universitet i Polen. Kan dere fatte at en gruppe mennesker i Polen ropte "Lag suppe av jødene"? En ung student organiserte en motdemonstasjon for å stanse de hatefulle ytringene. De pro-palestinske aktivistene ringte da politiet og anmeldte studenten. Tro det eller ei, men denne studenten fikk en bot for å ha forstyrret deres antisemittiske protest.

Decker sier at så fort JIJ fikk vite om hendelsen "tok vi kontakt med vår polske advokat som skal bistå studenten i rettssaken". JIJ vil også dekke alle kostnadene i rettssaken for å støtte den modige studenten."

På spørsmål om hvordan organisasjonen skal klare å håndtere det økende antallet antisemittiske handlinger rundt om i verden, svarte Decker:

"JIJ kan veksle mellom ulike advokater som befinner seg på de stedene hvor hendelsene skjer. På den måten kan vi ta rettslige skritt mot personene som har antisemittiske holdninger. Det vil selsagt finnes saker som vi ikke vinner, spesielt i land hvor personer med de samme holdningene sitter i maktposisjoner. Det vi kan gjøre er å sørge for at hendelsene blir rapportert til det lokale politiet. Vi kan også øke bevisstheten om det økende antallet antisemittiske handlinger som finner sted over hele verden".

Tidligere denne uken ble det rapportert at en belgisk politimann benyttet seg av sosiale medier til å si at hvis han kunne det så ville han "drepe hver eneste en av de skitne jødene". Men en gang JIJ fikk vite dette "anmeldte vi saken til politiet i Beliga", sier Decker. "Vi venter nå på at den juridiske prosessen mot ham skal begynne".

Decker innrømmer at ikke alle sakene de får vite om er mulig å stille inn for retten. "Men i det minste så vil sakene vise det internasjonale samfunnet at det foregår et økende hat mot jøder over hele verden", forklarer han.

Mennesker som oppdager antisemittiske handlinger kan rapportere de på epost til contactus@jij.org.il.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.