Voldsbølge ryster Jerusalem under Rosh Hashanah

16. september 2015 |  Israel Today Staff

«Intifada i Jerusalem». Slik betegnet flere israelske medier volden som utspant seg i Israels hovedstad i løpet av den to dager lange feiringen av Rosh Hashanah i starten av denne uken.

Over store deler av byen bombarderte arabere jødiske bilister med steiner. Dette førte til at Alexander Levlovitz (64) døde. Han mistet kontroll over bilen han kjørte i nabolaget Armon Hanatzivda da det ble kastet en stein inn i frontruten på bilen.

Det meste av volden skjedde rundt Tempelhøyden hvor muslimske opprørere kastet kinaputter, steiner og brannbomber gjennom inngangen hvor ikke-muslimer kan komme inn på det hellige stedet.

I løpet av Rosh Hashanah liker mange jøder å reise til Tempelhøyden da det på Bibelens tid var vanlig å reise på pilgrimsreise til dette stedet og tilbe Gud her.

Men de palestinske myndighetene insisterer på at jødene ønsker å gjøre Tempelhøyden jødisk, og de nekter for at det er noen forbindelse mellom jødene og Jerusalem. Dessverre er slike angrep som dette ganske vanlig.

"Israel, under lederskap av deres høyreorienterte regjering, mener at det er på tide å bygge tempelet og starte en religiøs krig som Israel ikke kan vinne", sa sjeik Kamal Hatib, lederen for den islamske bevegelsen i Israel, i et intervju med den libanesiske TV-kanalen Al Mayadeen.

Det er verdt å merke seg at hendelsene i Jerusalem fikk lite oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet før politiet i Israel begynte å besvare den livsfarlige volden med å bruke tåregass og stenge muslimene inne i moskeene deres.

Kong Abdullah av Jordan, som har det religiøse hovedansvaret ved Tempelhøyden, sa at Israels "provokasjon" i deres forsøk på å oppretteholde ro og orden "ikke ville bli tolerert".

"Hvis det skjer flere provokasjoner i Jerusalem så vil dette påvirke forholdet mellom Jordan og Israel, og da vil Jordan dessverre ikke ha noe annet valg enn å forta seg noe", advarte Abdullah.

FNs utsendning i Midtøsten, Nikolay Mladenov, var bekymret for at bråket på Tempelhøyden også ville føre til mer vold i andre deler av regionen. Også talsmannen for USAs utenriksdepartament, John Kirby, sa at Obamas regjering var "svært bekymret over volden den siste tiden og den økte spenningen rundt Klippemoskeen og Tempelhøyden".

Det var kanskje ikke så overraskende at Kirby mente at Israel og besøkende jøder var minst like ansvarlige for situasjonen som muslimene som skapte opptøyene.

"Det er helt nødvendig at alle parter utøver tilbakeholdenhet og avstår fra å komme med provoserende handlinger og ord, og at den nåværende tilstanden på Tempelhøyden blir opprettholdt i ord og handlinger", uttalte han til reportere.

Tilsynelatende upåvirket av verdenssamfunnets fordømmelser sa statsminister Benjamin Netanyahu at hans regjering var klare til å "erklære krig" mot steinkasterne.

Angrepet som tok livet av Levlovits var "en stein for mye, og vi erklærer nå krig mot opprørerne og de som kaster steiner og brannbomber", fastslo Netanyahu. "Den nåværende situasjonen er uakseptabel for oss. Vi gir utstyr til politiet og soldatene slik at de kan opptre svært aggressivt mot de som kaster steiner og brannbomber".

På spørsmål om hvordan han vil håndtere det faktum at mange av opprørerne er mindreårige lovet Netanyahu å "massivt øke bøtene mot mindreårige og deres familier for å få dem til å stanse".

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.