Kommentar: En flyvende helt faller fra en svimlende høyde

20. september 2015 |  Charles Gardner

Historien om hvordan en av USAs største helter nesten over natten falt fra sin pidestall er en viktig lekse for hans og andre nasjoner den dag i dag.

Og jeg står i gjeld til bestselgende forfatter Bill Bryson, som spilles av Robert Redford i en ny film som kommer i USA denne uken, for at han forteller den så bra.

Charles Lindbergh grep verden med sine enorme ferdigheter innenfor flyging. Han var den første piloten som krysset Atlanterhavet da han uten stopp fløy fra New York til Paris i sommeren 1927. Og det gjorde han til og med i et fly med kun ett sete og som ikke hadde utsikt foran!

Flere millioner samlet seg i gatene i USAs storbyer for å hylle heroismen til den kjekke gutten fra Minnesota. Gater og skoler ble oppkalt etter han, og han ble hyllet av flere politikere.

I en tid da kjendiser ofte var begrenset til glitteren og glamouren i den voksende filmindustrien i Hollywood, klarte Lindbergh å fange folks fantasi på en måte som ingen hadde klart før ham.

Men så, i det USA skulle til å tre inn i Annen Verdenskrig, holdt Lindbergh en tale hvor han oppfordret USA til å hold seg vekk fra konflikten. På denne tiden var det allerede kjent at han var en nazi-sympatisør som hadde blitt sterkt påvirket av vitenskapen bak eugenikken som hadde som mål å opprettholde en "ren rase" uten fysiske, mentale eller andre utfordringer.

I hans øyne hadde jødene, Storbritannia og USA mye av ansvaret for krigen. Han mente også at jødene hadde alt for mye makt innenfor "filmverden, pressen, radioen og vår regjering".

Den høytflyvende helten mistet all sin ære i øynene på tilhørerne før han en gang rakk å fullføre talen sin, som ble sendt på nasjonal radio. Hans navn ble fjernet fra gater, skoler og flyplasser. Og flyselskapet TWA (Trans World Airlines) sluttet å kalle seg selv "Lindbergh-linjen".

En film fra 1957, som handlet om hans flytur til Paris, som blant annet Jimmy Stewart spilte, men den ble ingen stor suksess. Ettersom årene gikk trakk han seg gradvis vekk fra det offentlige rom.

Ved å stille seg i opposisjon til jødene hadde Lindbergh "rørt ved Guds edelstener", og enten ignorerte han, eller så var han ikke klar over det som står i Skriften om at "de som velsigner Abrahams etterkommere skal selv bli velsignet, men at de som forbanner dem skal selv bli dømt.

Den gåtefulle flygeren er kun en av mange karakterer, hvorav mange blant den er anti-helter, i Bill Brysons nylig publiserte bestselgende bok "En sommer - USA 1927", som er et fascinerende stykke tekst som er krydret med hans velkjente humor som også rører ved Henry Ford, bil-magnaten, som kanskje også hadde unngått flere av sine problemer hvis ikke han også hadde latt være å kritisere jødene. Han angret likevel på at han hadde brutt sabbaten, og han innrømmet at hans berømte Model A hadde vært klar på halve tiden hvis han ikke hadde tvunget sine arbeiderre til å jobbe kvelder og helger.

Hvis vi ser på det store bildet så ser vi at Storbritannias vekst og fall står i sterk sammenheng med deres handlinger for og i mot Israel. Ved inngangen til det nye århundret ble det sagt at solen aldri gikk ned over deres rike mens store deler av verden var farget rosa i atlasene. Vi har vært velsignet med stor makt, autoritet og påvirkningskraft, og jeg tror at dette har mye å gjøre med den konsekvente måten som evangeliske kristne har bedt for og elsket jødene. De har lest Skrfiten og vet at dette er Guds vilje og befaling. De ga seg ikke før de seiret over regjeringen og fikk dem til å gjøre alt som sto i dere makt for å gi jødene deres egne hjemland.

Resultatet av dette arbeidet ser vi i Balfourerklæringen fra 1917 hvor Lord Balfour, som var utenriksminister i Storbritannia, lovet å jobbe for et slikt utfall. Og mulighetene for å få dette virkeliggjort inntraff etter bare ni dager da general Allenbys styrker frigjorde Jerusalem fra tyrkerne.

Storbritannia ble deretter gitt mandatet over det som da var kjent som Palestina men, som på tross av den arabiske opposisjonen, nølte med å opprettholde sitt løfte og ga istedet det meste av territoriet, som egentlig var øremerket til Israel, til Jordan før den jødiske staten klarte å reise seg fra asken etter Holocaust.

På tross av all den velsignelsen vi har mottatt som følge av at kristendommen har påvirket våre politikere, så har våre land blitt lagt under store forbannelser etter at våre regjeringer (med støtte fra en sovende kirke) har jobbet for å innrette seg etter arabernes krav istedetfor å lytte til Israels beste. Vi mistet vårt rike, og vi mistet måten vi som en nasjon en gang pleide å spre de gode nyhetene om Jesus, til jøder over hele verden. Vi har vendt ryggen til den jødisk-kristne sivilisasjonen som vårt land en gang var bygget på. Slik sett burde det ikke overraske oss at samfunnsstrukturen kollapser rundt oss.

En del av problemet med Vesten, ihvertfall når det kommer til det som har med Israel å gjøre, er at kirkene er nødt til å våke opp.

Jeg avslutter med å rose Mike Evans, den amerikanske jøden (og Jesu disippel) som står bak Venner av Sion-senteret i Jerusalem som ønsker å vise at sanne kristne gjennom tidene har elsket og vist støtte til Det utvalgte folket, og at enkelte kristne også har vist dette gjennom å gi sine liv. Blant de som gjorde dette er den nederlandske kvinnen Corrie ten Boom. Hennes familie skjulte jøder fra nazistene. Hun endte opp i en konsentrasjonsleir og ble tvunget til å se på at hennes søster ble drept av en vakt - en vakt som hun senere møtte og tilga! En annen heltinne var Skottlands Jane Haining som døde i Auschwitz etter å ha blitt "dømt" for "lovbruddet" det var å ha vist kjærlighet til de jødiske jentene som hun tok vare på i Budapest.

Gud ser etter helter som ønsker å gjøre ting til Hans ære, på Hans måter, og til Hans herlighet.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.