Hvem er det de israelske arabere identifiserer seg med?

8. oktober 2015 |  Tsvi Sadan

Etter å ha skrevet ett innlegg på Facebook fikk Hanin Majadli fra Jaffa et intervju med Israels Channel 2 TV. Majadli, som deltok i det hun kalte en "solidaritetsdemonstrasjon etter den siste tidens hendelser i Jerusalem og på Vestbredden" i hennes hjemby forklarte at "enten de kaller seg israelske arabere eller palestinere så er de det samme folkeslaget og de bor på de samme stedene i Jerusalem og på Vestbredden. De har samme religion og samme nasjonalitet.

Demonstrasjonen i Jaffa innholdt blant annet veiving av palestinske flagg, blokkering av veier samt steinkasting. Tre politimenn ble skadet. Ifølge loven er Jaffa en del av Tel Aviv, derfor må vi kalle det Tel Aviv-Jaffa.

Men demonstrasjonen i Jaffa var ikke et enkelttilfelle. Det samme skjedde i Lod, Nasaret og Um El Fahm. Fire brannbomber ble kastet mot israelske kjøretøy på Riksvei 6, også kalt den trans-israelske motorveien.

Disse voldelige handlingene for å utvise solidaritet med palestinerne gir en klar indikasjon på hvem de israelske araberne gir sin støtte til.

De israelske myndighetene forsøker å roe ned stemningen ved å si at disse opprørerne tilhører mindretallet av araberne som bor i området. Selv om det kanskje er sant at de fleste araberne i Israel mener at jøder og arabere kan leve side om side, så er det også sant at det er den militante minoriteten som utgjør en forskjell og som får betydning.

Den militante minoriteten representerer ikke bare et fåfall, men de inkluderer også lederskapet blant de israelske araberne som nesten uten unntak deler den samme oppfatningen som palestinerne om at det ikke burde eksistere to stater, men at Israel som jødisk land burde slutte å eksistere i sin helhet.

Det arabiske Knesset-medlemmet Ahmad Tibi fra partiet The United Arab List har gjentatte ganger utvist solidatitet til sine palestinske landsmenn og i likhet med dem anser han døde palestinske terrorister som "shahids" (martyrer). Tibi kaller de israelske soldatene for "mordere" og benytter seg ofte av den samme retorikken som vi hører fra de palestinske lederne.

I lyset av dette ser vi at Majadlis Facebook-innlegg utfordrer det beleilige "minoritets"-argumentet ettersom det virker som at det kun utrykker holdningen til den israelske arabiske eliten. Hun forsøker med andre ord å støtte begge sider - hun drar nytte av sitt israelske statsborgerskap og håper samtidig at palestinerne kan få dra tilbake til de svunne landsbyene Salameh, Abu Kabir og Sheikh Munis som nå alle er en del av Tel Aviv.

Så farlig som det enn er så er hennes solidaritet til sitt folk preget av rasisme da hun på et ufølsomt vis ikke utviser noen tanke på andre arabisk-talende israelere.

Det å si at palestinere har den samme religionen betyr at Majadli og andre som henne ikke bare ignorerer de mange arabiske kristne som bor i Jaffa, men også andre arabisktalende minoriteter som bor over hele Israel, blant annet druserne, maronittene og de kristne arameenre.

Videre ser vi at man kan sette hennes støtte til palestinere i en kontekst hvor hun faktisk gir støtte til mennesker som dreper jøder i Allahs navn. Hvis ønskene som Majadli gir uttrykk for faktisk får støtte av de fleste i befolkningen, så betyr dette at Israel ikke har noe annet valg enn å forberede seg for en enda mer intens konflikt i de største byene i landet.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.