Kommentar: Burde kristne holde utkikk etter et nytt jødisk tempel?

9. oktober 2015 |  Brian Hennessy

En ny meningsmåling i Israel viser at nesten halvparten av befolkningen ønsker at det skal bygges et tredje tempel, at det levittiske prestedømmet skal opprettes, og at ofringen av dyr skal gjenopptas. Det er jo ganske spesielt med tanke på hvor mye fokus det er på dyrs rettigheter for tiden. Men for meg er det nesten mer spesielt å tenke på det høye antallet kristne som ønsker at det skal bygges et tredje tempel.

Jødene ønsker åpenbart et nytt tempel slik at de igjen kan tilbe Gud slik at Han befalte dem gjennom Moses. Kristne på sin side ser på tempelet som et midlertidig byggverk som vil oppfylle profetiene om at Antikrist skal sette seg på tronen og erklære for alle at han er Gud.

Men står det egentlig i Det nye testamentet at det skal bygges et tredje tempel? Eller kan de få skriftstedene som antyder at det skal finnes et tabernakel i den siste tiden også bli forstått på en annen måte? Det tror jeg. Jeg tror at disse skriftstedene fungerer som en advarsel som Matteus mener er knyttet til "Det hellige stedet" som Jesus nevner - "La den som leser opp, tyde det". (Matt 24:15)

Ja, det skal faktisk finnes et tredje tempel som vil bli enda vakrere enn Salomos tempel. Men det kommer ikke til å være en bygning! Hvordan kan Gud tillate at det skal reises et tredje steintempel når hele Det nye testamentet argumenterer for at man ikke skal gjenoppta bruken av dyreofringer? Jeg er helt sikker på at grunnen til at Gud har tillatt muslimene å bygge Klippemoskeen på Tempelplassen er for å blokkere og hindre jødene i å bygge et tredje tempel. For hvis ikke så hadde det nok for lengst blitt bygget.

I den nye pakten flyttet Gud inn i en ny bolig. Under Moseloven kunne Hans nærvær være rundt oss, men nå kan Han ta bolig på innsiden av oss. Kristi kropp er nå Hans eneste bolig her på jorden. "Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere?" (1. Kor 3:16)

Forteller ikke Jesaja oss: "Himmelen er min trone, og jorden er min fotskammel. Hva slags hus kan dere bygge for meg, sier Herren." (Apg. 7:49)

Men dette bringer oss også til spørsmålet: Vil Gud tillate at det skal bygges et falskt og midlertidig tempel i endetiden? Og burde kristne (og jøder) se det som et tegn på Messias sin gjenkomst?

Mitt råd er å stryke det tegnet fra listen din. Gud kan ikke tillate at det skal bygges et nytt fysisk tempel da dette ville være en fornektelse av at Messias allerede har kommet. Mannen som har skrevet Hebreerne forklarte det på denne måten: "Dermed viser Den hellige ånd at veien inn i helligdommen ikke er blitt åpenbart så lenge det forreste rommet ennå står. Dette er et bilde på den tiden som nå er." (Heb 9:8-9)

Med andre ord betyr eksistensen av et tempel som er ment å huse Guds nærvær kun at man kan oppleve Guds nærvær gjennom det levittiske prestedømmet og ved dyreblod. Men da teppet som skilte det aller helligste ble revnet fra toppen til bunnen da Jesus døde, signaliserte dette at vi nå kan gå direkte inn i Hans nærvær "på en ny og hellig måte" (Heb 10:20) Og det er ingen vei tilbake.

La oss ikke bli så distrahert i jakten på dette nye tempelet at vi glemmer Guds tempel i Jesus. "Han holder hele bygningen sammen, så den vokser til et hellig tempel i Herren, og i ham blir også dere bygd opp til en bolig for Gud i Ånden." (Efeserne 2:22)

"Ja, han skal bygge Herrens tempel, han skal vinne høyhet og sitte og herske på sin trone." (Sakarja 6:13)

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.