Når det kommer til Israel; ikke stol på store mediehus

11. oktober 2015 |  Tsvi Sadan

Utenlandske medier som rapporterer om situasjonen i Israel omgjør journalistikk til ondskap.

Israelske Lev Solodkin, som er kjent for sine utfordrende innlegg på Facebook, lurer på hvordan det britiske folket hadde reagert hvis det under Annen Verdenskrig hadde kommet en rapport hvor det sto: "En 21 år gammel fredselskende tysk pilot har blitt drept av britiske sikkerhetsstryker i det britiske luftrommet".

Det er denne typen nyhetsartikler som blir produsert av ulike internasjonale mediehus når det kommer til den pågående situasjonen i Israel.

Den britiske avisen The Independent benytter seg av denne typen fordreid journalistikk når de beskriver steiningen og knivstikkingen av jøder som "opptøyer" og "sammenstøt" utført av fredselskende palestinere. I lørdagens utgave av denne avisen sto det at fem palestinere var blitt drept og fire jøder knivstukket.

Selv om det forsøkes skjult som nyheter, så er artiklene fra The Independent politiske manifest som ønsker å skape et inntrykk av at forsvarsløse palestinere blir drept under lovlige "protester" mot et morderisk Israel. Avisens journalist gjorde alt han kunne for å forsikre seg om at dette poenget ikke gikk ubemerket hen. Det faktum at militærer over hele verden rekrutterer 18 år gamle menn i sitt forsvar ser ikke ut til å bety noe for The Independent som insisterte på at de involverte palestinerne var "gutter".

Tittelen "en 19 år gammel palestinsk gutt knivstakk tre politimenn" gir det ønskende inntrykket at det her er et kriminelt Israel som dreper forsvarløse ungdommer. For å legitimere den palestinske volden kalte også avisen den jødiske Tempelhøyden for det palestinske navnet "Den edle helligdommen" (Haram al-Sharif) for å forsterke inntrykket av hvem det er som er forbryterne.

RT America (russisk TV-kanal) har gjort mye av det samme i deres omtale av "raseri-dagen" i New York City forrige onsdag. Nyhetsankeret i kanalen ga den palestinske aktivisten Lamis Deek uforstyrret tid til å komme med giftige løgner og påstander. Deek løy blant annet om hendelsene som ledet opp til den palestinske knivstikkingen. Hun beskyldte også de israelske myndighetene for å tillate paramilitære bosettere å drive terror mot uskyldige palestinere. Deeks fikk uimotsagt komme med alle slags anklager mot Israel.

Avisen New York Times er ikke mye bedre. En overskrift på tirsdag sår tvil rundt opplysninger fra israelske offiserer og oppmuntrer leserne til kun å stole på avisens "forholdsmessige journalistikk".

Et eksempel på dette er avisens omtale av drapet på Eitam og Naama Henkin hvor avisen skrev "Israel sier at fem Hamas-medlemmer har påtatt seg ansvaret for drapet på israelsk par". Det "Israel sier" står i kontrast til det avisen sier: "Israelske stryker skjøt og drepte to palestinske tenåringer - en av dem var 13 år gammel. De var uskyldige og drept i kaldt blod". I artikkelen blir navnene på døde palestinske guttene nevnt, men det ble ikke navnene på det uskyldige israelske paret som ble drept av uskyldige "barn".

Den "fredselskende tyske piloten"-formen for journalistikk er blitt så utbredt at det ikke er mulig å hverken rømme fra denne eller rettferdiggjøre den. For 70 år siden kunne tyskerne knapt gjemme seg bak unnskyldning "jeg visste det ikke". I dag ville kun en kjeltring si at nyhetsartiklene som jeg har navnt ovenfor i det hele tatt er verdt blekket som ble brukt til å trykke det.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.