Hånden som rører kniven

15. oktober 2015 |  Tsvi Sadan

Basert på hans tidligere "suksess" så vil USAs utenriksminister John Kerrys besøk i Israel enten ikke ende opp med å utgjøre noen forskjell, eller så vil det ende opp med å gjøre ting verre. Kerry ser nå ut til å ha oppdaget bakgrunnen for hvorfor så mange palestinere tyr til knivene sine i disse dagene. Det er det verdt å ta en nærmere kikk på.

I talen han holdt på Harvard University forrige uke sa Kerry at "det er en økning i volden fordi folks frustrasjon øker". Denne frustrasjonen sier han "kommer på bakgrunn av økningen i byggingen av bosettinger som har skjedd de siste årene."

Jeg aner ikke hvor Kerry får sin informasjon fra. Det kan virke som at han har blitt matet med korte overskrifter produsert av venstreorienterte pro-palestinske aktivistgrupper som manipulerer tallene slik at det skal tjene deres sak.

Ifølge statistikkbyrået i Israel ble det bare bygget 3,1% nye bosettinger i Judea og Samaria i 2014. Dette er en nedgang på 52,5% fra året tidligere. Faktisk viser økning på 7,1% jøder i området at det foregår en betydelig nedgang i byggingen av boliger i disse områdene.

Kerrys forklaring har derfor ingen grunnlag, men det finnes andre populære forklaringer vedrørende palestinernes behov for å knivstikke jødene. Blant disse er dårlige levevilkår og arbeidsledighet.

Men i løpet av de siste ukene har det kommet frem nok ny informasjon som viser at heller ikke dette er årsaken bak frustrasjonen. Bilder av de drepte terroristene blir stolt vist frem av deres familier sammen med bilder av deres store hus og dyre biler.

Man kan heller ikke skylde på mangel på utdanningsmuligheter med tanke på at en av terroristene, Israa Abed, var en kjemistudent som studerte ved det prestisjetunge Israel Institute of Technology, populært kjent som Technion.

Selvsagt sitter man fremdeles igjen med forklaringen om at palestinerne er frustrerte fordi Israel nekter å gi dem landområder. Selv om dette skulle være sant, og Israel er de som nekter å godta en palestinsk stat, så viser statistikken at 60% av palestinerne nekter å godta en to-statsløsning og heller vil ha kontroll over hele det "historiske palestinske området", hvilket innebærer hele Israel.

Jeg mener at det er dette som er den egentlige årsaken til all frustrasjonen blant palestinerne. I mer enn 100 år har de ikke klart å ta makten over regionen. Faktisk har det motsatte skjedd.

Forutsetningen for denne "terrorbølgen" som det ofte blir kalt, er ryktet om at Israel ønsker å ødelegge Al Aqsa-moskeen. Denne veletablerte strategien lykkes i å få palestinerne til å gripe fatt i sine kniver i et forsøk på å sette "Palestina" fri.

Med all den frustrasjonen som israelerne føler vedrørende det de mener er en manglende håndtering av situasjonen fra myndighetene sin side, er det helt klart at Israel ikke har råd til å bli beseiret.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.