Kommentar: Er staten Israel Guds Israel?

28. oktober 2015 |  Brian Hennessy

På tross av at mange kristne ser på den moderne staten Israel som et mirakel og en oppfyllelse av profetien, så tror fremdeles flertallet av kristne at dette ikke er tilfelle. Mange jøder fordømmer staten og sier at den er blitt for sekulær, og de tror at nasjonen ikke kommer til å bli oppreist før Messias kommer.

Men hvis Guds hånd faktisk har vært involvert i dannelsen av dagens Israel, som de fleste jødiske og ikke-jødiske sionister tror, i hvilken grad skal vi da behandle landet med ærbødighet?

Jeg tror at vi trygt kan si at landet Israel alltid har vært et arbeid under utvikling. Det begynte da Gud kalte til seg en mann blant nasjonene, Abraham, og lovet ham Kanaans land og utallige etterkommere. Denne profetien gikk delvis i oppfyllelse da familien vokste til å bli en mektig familie som i en periode regjerte i regionen. Selv om det til slutt ble ødelagt som følge av folkets brudd på pakten, så er Guds endelige kallelse over Israel at landet skal være et lys i mørke, og dette kallet står fremdeles. En dag vil en hellig nasjon av rettferdige etterkommere reise seg og overta makten og lede verden i en retning av å bli Guds rike.

Det er åpenbart at den jødiske staten ikke er der enda. Men dette er en nasjon som reiste seg igjen fra historiens søppelbøtte, og som nå jobber med å bli Guds Israel, eller hva? Kristne som tror på erstatningsteologien vil være raske til å si "absolutt ikke!". De vil si at begrepet "Guds Israel" (Gal 6:16) er et ny-testamentelig begrep som henviser til den kristne kirken, og at begrepet ikke har noe med jødene eller landet Israel å gjøre.

På den andre siden av skalaen tror mange messianske jøder og kristne at staten kommer til å utvikle seg i en retning av å bli Guds Israel, men at det da kun vil dreie seg om jøder. De sier at ethvert landområde som heter Israel utelukkende er en jødisk provins, og at det eneste denne nasjonen trenger nå er at resten av jødene som bor utenfor Israel skal komme hjem slik at Jesus kan komme tilbake og stadfeste sitt rike.

Jeg vi foreslå at det finnes et tredje alternativ som er nærmere sannheten.

Navnet "Guds Israel" er bare et annet begrep for "hele Israel", og at den vi er i Jesus, både jøder og ikke-jøder, er en del av Abrahams etterkommere som Gud har utvalgt til å arve alle løftene i Messias med representanter fra de tolv stammene. Likevel stammer dagens jødiske stat Israel nesten utelukkende fra to stammer: Juda og Benjamin, etterkommerne fra Judas hus. Vi mangler fremdeles representanter fra de ti andre spredte stammene i det nordlige Israel. Vi trenger at alle samler seg i Messias. Lovet ikke Jesus sine disipler: "Dere skal sitte på tolv troner som dommere over Israels tolv stammer" (Matt 19:28). Hvem er disse bortkomne etterkommerne? Er det ikke de gjenfødte etterfølgerne av Messias som har eksistert i 2000 år?

Men hvordan skal denne sekulære nasjonen Israel i dag, hvor det blant annet bor mange ufrelste arabere og en kristen minoritet, utvikle seg til å bli det Israel som det snakkes om i Bibelen? Det vil kreve et mirakel - det kan vi være sikre på! "Hvem har sett noe slikt? Kan et land bli født på én dag, kan et folkeslag komme til verden på et øyeblikk? Men Sion fødte sine barn med det samme hun fikk rier." (Jesaja 66:8)

Det beste rådet jeg kan gi dere er å holde fast i kippaen deres! Når Gud forvandler dagens Israel til morgendagens messianske kongerike, så vil verden aldri bli den samme igjen. Takk Gud!

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.