Det er bedre å leve adskilt enn å leve i et helvete

2. november 2015 |  Tsvi Sadan

Den nye taktikken for å stanse knivangrepene og terroraksjonene de siste månedene er at "det israelske forsvaret skal fungere som en buffer mellom jødene og palestinerne" på Vestbredden. I forkant av det store oppropet om at Israel driver rasisme, et opprop som uten tvil vil komme, så er det på sin plass å først si noen ord om dette.

Selv om det er lenge siden Asher Ginsburg, bedre kjent som Ahad Ha'am, skrev sitt essay om forskjellen mellom jødedommen og kristendommen (1910), så reflekterer hans tanker mye av det som israelere i dag også tenker. Ahad Ha'am kortet ned forskjellen slik: Kristne steber etter å leve et perfekt liv moralsk sett, mens jødene lever etter tanken om at menneskets syndige natur gjør dette idealet umulig å oppnå.

Videre forklarte Ahad Ha'am at skilsmisse er ulovlig i kristendommen, men tillatt i jødedommen. Ifølge jødisk tankegang kan det å tvinge et par til å leve sammen når de ikke ønsker det, føre til mer skade enn om de hadde bodd og levd adskilte liv. Derfor er skilsmisse i mange tilfeller ofte det minste av to onder, og derfor burde det være tillatt.

Det er med dette i bakhodet at mange israelere anser det israelske forsvarets kristne verdigrunnlag som noe som forlenger konflikten istedetfor å avslutte den.

Under Gaza-krigen i 2014 oppdaget det israelske forsvaret fem raketter som var rettet mot Nahal Oz-kibbutsen. Da innbyggere i kibbutzen spurte soldatene hvorfor ikke rakettene ble ødelagt, så svarte forsvaret at rakettene lå plassert for nære palestinske hjem på Gazastripen. Israel har gjentatte ganger strevd med å etterleve den kristne ideen om moral som det internasjonale samfunnet krever at de skal etterleve. Dette har nå gått så langt at det israelske forsvaret nekter å utføre spesielle oppgaver i frykt for å skape uro blant palestinerne.

Disse moralske handlingene har blitt sterkt kritisert av israelere som anser dette for å være et forvridd bilde på moral som ender opp med å ivareta Israels fiender på en bedre måte enn israelerne selv.

Den siste tidens palestinske knivangrep har tvunget Israel til å foreta en rekke tiltak som vil redusere antallet drepte og skadde. En av forslagene for å få til dette har vært å separere jødene fra araberne. Men dette er ingen ny ide.

Etter at flere tusen jøder ble drept og skadet under Den andre intifadaen bygget Israel "separasjonsmuren" som den heter på hebraisk. Dette ble gjort for å fysisk adskille de to partene i konflikten. Selv om dette gjerdet har reddet mange liv så insisterer Israels motstandere på at veggen er et "apartheid-gjerde". Men som på sammen måte som med skilsmisse så hander dette om det minste av to onder. Det er bedre å leve adskilt enn å leve i helvete.

Den nye taktikken som Israel ønsker å iverksette på Vestbredden heter "Buffering". Det innebærer at soldatene vil gjøre alt de kan for å forhindre at jøder og arabere kommer i kontakt med hverandre. Og selv om Israel med dette risikerer å bli beskyldt for å drive med rasisme, så håper man at regjeringen denne gangen ikke vil gå på kompromiss når det gjelder Israels innbyggere, eller at dette vil skje i et overfladisk forsøk på å lette samvittigheten til de som måtte påstå at Israel opererer etter en uoppnåelig standard.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.