Kristne surfere i Det lovede land

24. november 2015 |  Ryan Jones

Denne artikkelen ble først publisert i oktober-utgaven av magasinet Israel Today.

Todd Morehead har alltid drømt om å bli en ting: en profesjonell surfer. Han vokste opp i California og surfing var derfor naturlig for ham. Men over tid tok et annet ønske over og han begynte å fokusere på noe annet: Han ønsket å reise i tjeneste for Guds rike.

Heldigvis innså Morehead at disse to lidenskapene kunne kombineres. "Jeg begynte å jobbe i flere ulike kristne organisasjoner, men ikke bare med misjonsarbeid, men jeg fikk også surfe". Dette sier han i starten av hans dokumentarfilm "Promised Land" (De lovede land).

Etter hvert ledet disse reisene ham til Israel.

"Jeg har fått muligheten til å reise over hele verden, men Israel er alltid det landet som dukker opp i tankene mine", forklarer han. "Mitt hjertes ønske er at alle kristne skal få en dyp kjærlighet for jødene, og at de skal få oppdage hvor jødisk hvor egen tro faktisk er".

Midt i oppussingen av bomberom i Galilea sammen med organisasjonen Shelters for Hope og andre lokale mennesker, innså Morehead at andre kristne var nødt til å kjenne til utfordringene som møtte israelere som ønsket å leve i fred, men som likevel ble tvunget til å stå midt i en konflikt.

"Som kristne er vi kalt til å elske jødene", sier han. "Jeg er veldig takknemlig ovenfor det jødiske folket.

Bortsett fra hans praktiske misjonsarbeid begynte Morehead også å overbevise andre kristne surfere om å komme til Det lovede land og prøve de israelske bølgene.

Promised Land er fortsettelsen av dette arbeidet. I den fantastiske, en time-lange dokumentaren viser Morehead frem sitt vennskap med det israelske surfer-samfunnet, deres historie, utfordringene som alle som bor i Israel står ovenfor, og på hvilken måte (selv om det kanskje skjer i bare en liten grad) en håndfull kristne surfere jobber sammen med sine israelske meningsfeller i arbeidet med å skape fred. Gjennom hele dokumentaren fletter Morehead også inn både bibelsk og historisk lærdom.

To mennesker som hjalp Morehead med arbeidet hans var den verdenskjente surfer-mesteren Tom Curren and den messianske rabbineren Barney Kasdan, som bor i California.

"For oss kristne er (Israel) veldig viktig", sier Curren. "Det var veldig rørende å se Jerusalem for første gang. Tenk at så mye avhenger av det som skjer med Jerusalem. Det er et så viktig sted".

Mens Curren på sin side synes det var sterkt å se Det lovede land for første gang, så syntes menneskene i Israel, som kjente til surfing, at det var veldig spennende å ha en legende blant dem.

"Nesten overalt hvor vi gikk så spredte nyheten seg om at Tom Curren var i landet" sier Kasdan og ler litt.

Filmen avsluttes med at Moreheads surfer-venn Hani sier: "Jeg tror at Gud ga det jødiske folket dette landet. Bibelen sier at det er sånn det skal være".

Likevel oppdaget Morehead at i den spente konflikten mellom palestinere og israelere så er det stadig flere kristne som ikke tror på nettopp dette. Han fortalte Israel Today at hans neste prosjekt er en dokumentar "som utforsker min videre reise i Israel mens jeg søker etter sannheten bak konflikten mellom palestinerne og jødene. Mitt mål vil være å gi en respons på det hele fra et kristent ståsted".

Etter å allerede ha produsert Promised Land, som har hatt en positiv påvirkning på unge mennesker som ellers ville tatt palestinernes side i saken, så lurte vi på hvorfor det var nødvendig for ham å lage en ny dokumentarfilm. Morehead pekte da på den nye anti-semittismen som er forkledd som et arbeid for å skaffe sosial rettferdighet, og han mener at dette krever en direkte respons.

"Kristne blir fortalt fra både sekulære og kristne medier at hvis de tror på rettferdighet, så er de nødt til å stå på "underdogens side, som alltid blir presentert for å være palestinerne. Men vi tror at hvis folk virkelig bryr seg om rettferdighet så er de nødt til å se på Palestina-Israel-konflikten med et større perspektiv og gjennom en linse som også tar betraktning i den ødeleggende påvirkningskraften som radikal islamisme har i palestinske samfunn og i Midtøsten generelt."

Og for kristne dreier det seg også selvsagt om "Guds oppfyllelse av Hans pakt med Israels folk" som inkluderer "en forsoningsplan og en dypt kjærlighet for araberne som bor i regionen".

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.