Den siste jødiske familien fra Aleppo i Syria er nå trygge i Israel

25. november 2015 |  Itamar Eichner

De to kvinnene i denne historien, en historie som man kunne laget en stor Hollywood-film om, bor nå i absorpsjon-senteret i Ashkelon. Disse jødene var de siste som bodde i Aleppo i Syria. De ble smuglet ut av den ødelagte byen i en komplisert operasjon utført av muslimske menn fra Den frie syriske arme for ett år siden. Denne operasjonen mottok økonomisk støtte fra og ble ledet av Moti Kahana, en amerikansk-israelsk forretningsmann som i løpet av de siste fire årene har hatt mye nær kontakt med syriske opprørsgrupper. 88 år gamle Miriam (som ikke er hennes ekte navn) og hennes 53 år gamle datter ble smuglet fra Aleppo gjennom den tyrkiske grensen til Istanbul, og derfra ble de bragt videre til Israel.

Miriam holdt sine jødiske tradisjoner ved like og fortsatte å spise koscher-mat selv om det var vanskelig å få tak i dette midt i borgerkrigen i Syria. Miriams andre datter Linda (som ikke er hennes ekte navn) klarte sammen med sin muslimske mann og de tre barna han hadde fra før av, å rømme til Istanbul. Men siden Linda konverterte til islam hadde ikke paret et ønske om å reise til Israel, og dette kunne de heller ikke gjort, da de ikke falt under loven som sikrer retur til Israel for jøder. Til slutt valgte de å reise tilbake til Syria.

Miriam kjente til bibelsk hebraisk fra bønneboken, og som ung gikk hun i Aleppos største synagoge, hvor det legendariske hebraiske bibelmanuskriptet, Aleppo-kodeksen, ble oppbevart. Som hevn for FNs "partisjonsplan" i 1947 ble denne synagogen satt fyr på og ødelagt.

Den jødiske familien levde under ekstremt vanskelige forhold i et område i Aleppo som ble kontrollert av soldater som støttet den syriske regjeringen. Tilgangen til vann og elektrisitet i denne delen av byen var ødelagt da rørene og ledningene var blitt bombet i stykker. Reisen fra Aleppo til Tyrkia tok 12 timer. På veien dit ble familien stanset ved veiblokkeringen Jabhat al-Nusra. Familien var forkledd som muslimer, og de fikk kun lov til å reise videre etter et omfattende avhør.

"Dette er den siste jødiske familien fra Aleppo" sa Moti Kahana. Dette betyr at jødedommens 2700 år gamle tilstedeværelse i byen er avsluttet. Kahana kritiserte Det jødiske byrået for ikke å ha tillatt datteren som hadde konvertert i å få komme inn i Israel. I gjengjeld beskyldte rådet Kahana for å ha lurt familien til å forlate Aleppo med et løfte om at de skulle få dra til USA, da familien i utgangspunktet ikke hadde ønsket å reise til Israel. Det jødiske byrået sa at de hadde tilbudt Lindas familie å få komme inn i Israel, først som turister, men at hun ikke skal ha takket ja til dette tilbudet.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.