Israels lys vil aldri ta slutt!

13. desember 2015 |  Charles Gardner

I løpet av denne uken har jeg blitt minnet på de gode opplevelsene jeg hadde under min tid i Jerusalem i forbindelse med Hanukka-festivalen for to år siden. Jeg husker godt de fargerike lysinstallasjonene midt i karneval-atmosfæren idet menoraen ble tent på restauranter, kjøpesentre og andre møteplasser rundt om i byen. I år er jeg redd for at det skal eksistere en viss form for redsel under disse feiringene. Dette på grunn av bølgen av terrorangrep på sivile og uskyldige jøder som gjør sin daglige rutine og lever sine liv.

Under denne høytiden feirer man Guds inngripen under den syrisk-greske keiseren Antiokus Epifanes som styrte Jerusalem med en jernhånd og som skjendet den jødiske tempelet ved å ofre en gris der og ved å utrope seg selv som gud. Judah Maccabee ledet et modig og vellykket opprør mot tyrannen i 139 f.Kr og gjeninnførte jødisk tilbedelse. (Hanukka betyr dedikasjon). Han fikk hjelp av en menora som brant i åtte dager, på tross av at den kun hadde nok olje til å brenne i en dag.

I en henvisning til denne høytiden sa Jesus: "Jeg er verdens lys" (Johannes 8:12).

Så hvor mye har endret seg i løpet av de litt over to tusen årene? Ikke mye, bortsett fra at Israel og jødene har overlevd mange forsøk på utslettelse og folkemord. Men de kommer ikke til å bli utslettet, selv om Iran og diverse islamistiske grupper har lovet å sørge for det. På den måten lever Antiokos' ånd videre idet Israels fiender i den samme regionen fremdeles kjemper for Israels ødeleggelse. Politikere er nødt til å forstå at det ikke bare handler om IS og deres onde planer, men at de er en del av et nettverk av terrorgrupper som alle har samme mål: å utslette Israel. Ifølge Hamas vil staten Israel kun eksisterer "helt til islam utsletter det" og at det "ikke finnes noen annen løsning enn jihad i kampen for Palestina."

Dagens palestinske leder Mahmoud Abbas har enda ikke fordømt et eneste av de mange drapene på israelere som har skjedd i løpet av de siste månedenes terrorbølge i Jerusalem og andre steder i den jødiske staten. Han sier til det internasjonale samfunnet at han er i mot vold og terror, samtidig som han omtaler knivstikkinger og drap av jøder som "fredelige opptøyer." Så når arabiske palestinere dreper jødiske foreldre foran øyene på deres barn så bør ikke dette fordømmes som terror fordi det er et uttrykk for "fred"? Hva slags gal, opp-ned verden er det vi lever i? Abbas har åpenlyst omtalt denne volden som "fredelig". Burde han ikke heller bli arrestert for oppfordringer til vold og terror?

Responsen på alt dette fra resten av verden har vært like selvmotsigende. Storbritannia har utført en rekke flyangrep mot IS i Syria, men landet har samtidig fordømt Israel en rekke ganger for å ha brukt militærmakt mot terrorgrupper som ønsker å ødelegge Israel. Opposisjonslederen Jeremy Corbyn var i mot denne inngripenen i Syria, og for en gang skyld er jeg enig med ham, da jeg tror dette vil føre til ytterligere eskalering av konflikten.

Det største hykleriet finner vil likevel hos FN, en organisasjon som opprinnelig ble dannet for å skape varig fred i verden, men som i stedet gjør ting verre gjennom sine konstante fordømmelser og sanksjoner mot Israel mens de samtidig ignorere de mange diktatoriske regimene hvor menneskerettigheter nesten ikke eksisterer og hvor det ikke finnes demokrati. Etter terroren i Mali ga FN "sin fulle støtte" til landet, men det har de aldri gitt til Israel. Denne internasjonale organisasjonen er en vits.

Men ikke være redd! Bibelen er klar på at Israels Gud til slutt vil seire over sine fiender. I forberedelsene til min første bok om dette temaet, kalt "Israel - den utvalgte", var jeg selv svært nær ved å bli utryddet, men Gud reddet meg på overnaturlig vis! På den tiden jobbet jeg som sportskommentator på dagene og jeg var under mye stress, så jeg tilbragte lunsjpausene mine i den flotte Selby-klosteret. Dette klosteret er nesten 1000 år gammelt. Der brukte jeg tid i bønn, og jeg gikk opp til prekestolen for å lese i Bibelen som lå der. Bibelen lå åpnet på Johannes Åpenbaring kapittel 12, hvor det står om "kvinnen og dragen". Det er et bilde på hvordan djevelen forsøkte å ta livet av Jesus-barnet, men at han ikke klarte det. Det skulle også vise seg å være en profeti på hva resten av denne dagen skulle innebære for meg. På vei hjem havnet jeg i en alvorlig bilulykke hvor hele førersiden på bilen ble revet av. Men jeg unnslapp det hele uten en skramme! Dragen hadde satt opp en felle for meg som ville sørge for min undergang, men Herren våket over meg. Jeg jobbet på en bok som handler om Israels åndelige gjenfødelse, og djevelen var fast bestemt på å hindre meg i å gjøre dette.

På samme måte er også Israel sperret inne og truet av press fra alle kanter, men Elohim har det siste ordet. For det vil komme en dag hvor Han vil "utslette alle nasjonene som angriper Jerusalem (Sakarja 12:9).

Men som ting alltid er med Herren, så er rettferdighet koblet sammen med nåden, slik som Naaman oppdaget på et annet tidspunkt i Israels historie. Naaman var kommandør for hæren til Syrias konge, "en tapper mann med mye mot", men som også var spedalsk. En ung, jødisk jente, som hadde blitt tatt til fange av den syriske hæren, fikk medfølelse for sin mester og fortalte ham at Guds mann Elisha kunne helbrede ham. Han tok henne på ordet, og etter å ha vasket seg i Jordan-elven syv ganger på ordre fra Elisha "ble hans hud gjenopprettet og han ble ren som en ung gutt" (2. Kong 5:14). Da erklærte han: "Nå vet jeg at det ikke finnes noen annen Gud på jorden enn Israels Gud".

Vi burde også vise våre fiender den samme nåden som Gud viste til Naaman. Og selv om det moderne Israel ikke helt har vendt tilbake til Herren som nasjon, så viser mange av innbyggerne den samme nestekjærligheten. Dette er for eksempel jødiske leger på Golanhøydene som behandler skadde, syriske soldater og de som utfører livreddende operasjoner på arabiske barn som har hjertefeil.

Så vi må be om at både nåde og rettferdighet skal seire, og at flertallet av menneskeheten, som er blitt så villedet av en verden full av vold, skal rope ut til Jesus Kristus, fredsfyrsten, og si som Naaman sa: "Nå vet jeg at det ikke finnes noen annen Gud på jorden enn Israels Gud". (2. Kong 5:15).

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.