Hatbryllup og demoner på frifot

27. desember 2015 |  Tsvi Sadan

"Jødisk terrorisme" er i full fart på vei til å bli et sår i samfunnet som truer med å føre til ytterlige oppdeling av det israelske samfunnet.

Drapet på tre medlemmer av familien Dawabsha fra den palestinske byen Duma i juli burde bli markert som det tidspunktet da den israelske regjeringen ga Det israelske sikkerhetsbyrået Shabak tillatelse til å behandle jøder som var mistenkt for mord, som livsfarlige terrorister. Dette betydde at nå kunne også jøder bli utsatt for tortur for at myndighetene skulle få de svarene de ønsket. Dette var tidligere bare forbeholdt palestinske terrorister.

Ryktene om tortur begynte å oppstå for noen uker siden, men dette var da kun noe som advokatene til de mistenkte tenkte på. Det tok likevel ikke lang tid før et økende antall mennesker begynte å protestere mot noe de mente var ubegripelig. Folkemengder begynte å gå med skilt hvor det sto "Jøder torturerer ikke jøder". De blokkerte også veier og demonstrerte på andre siden av Shabaks kontorer.

På den tiende dagen i den jødiske måneden Tevet (22. desember) anklaget den prominente rabbineren Daniel Stavsky Shabak for intet mindre enn å ha iscenesatt drapet på familien i Duma.

"Den jødiske byrået Shabak" sa han, "opererer som en fascistgruppe som innfører den samme politikken som EU, FN, utenriksdepartementet og resten av de nye verdensorganisasjonene."

Stavskys anklagende ord gikk ikke ubemerket hen. I et forsøk på å stanse oppstyret publiserte Shabak en bryllupsvideo av jødiske bosettere som veivet med kniver og rifler. Det som spesielt fremkalte reaksjoner blant det israelske folket var et bildet som viste knivstikkingen av den 18 måneder gamle babyen Ali Dawabsha som døde i mordbrannen som det refereres til ovenfor.

Det er ikke tilfeldig at rabbineren som vier paret i bryllupsvideoen var Stavsky selv.

Denne videoen, som først ble vist på Channel 10 forrige torsdag, har ført til at høyreorienterte politikere og rabbinere har fordømt denne hatskulturen.

Israels sjefsrabbiner David Lau har sagt at flertallet av Israels rabbinere synes at "dette forferdelige drapet må fordømmes på alle vis. Det er ikke slik jøder oppfører seg". Lederen for partiet Jødiske Hjem, Naftali Bennett, har uttalt at "terror er terror og det må håndteres på en bestemt måte."

Disse fordømmelsene ser likevel ikke ut til å ha ført demonene i "jødisk terrorisme" tilbake i burene sine.

I likhet med mange andre problemer så brukes dette til å ytterligere forsterke det anspente forholdet mellom høyresiden og venstresiden. Etter "hatsbryllupet" gjør nå venstre-ekstremister sitt beste for å stigmatisere hele den nasjonalreligiøse gruppen og den politiske høyresiden i Israel.

Mossi Raz fra det særdeles venstreorienterte partiet Meretz skriver på sin Facebook-side at: "Israels regjering gir disse menneskene våpen og tillater dem å bygge ulovlige bosettinger." Det tidligere medlemmet av Knesset, Avraham Burg, hvis drøm er å leve i et ikke-jødisk men demokratisk Israel, oppfordrer nå åpenlyst til "ikke-voldelige" men udemokratiske opprør som vil føre til at den politiske høyresiden mister makten.

Vi kan ikke gjøre annet enn å be om at Israels ledere finner en måte å legge et lokk på denne Pandora-esken før disse demonene fortærer alle og enhver.

BILDET: Israelske soldater holder opp plakater hvor det står: "Jøder torturerer ikke jøder" og "Jøder elsker jøder".

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.