Nå er det opp til de israelske araberne

4. januar 2016 |  Jonathan Elkhoury

Den første dagen i dette året etterlot mange i sjokk og sorg etter drapene på Alon Bakal og Shimon Ruimi som ble drept i et angrep på en bar i Tel Aviv på fredag. På tross av at terroristens far åpenlyst fordømte sønnens handlinger fører det faktum at gjerningsmannen var en israelsk araber på ny til økt bekymring blant Israels befolkning og et ønske om å høre en offentlig fordømmelse fra den arabiske sektoren.

"Kniv-intifadaen" er her fremdeles. Selv om det daglige antallet drepte har sunket så eksisterer fremdeles volden. Arabiske ledere i Israel er ikke bare ikke villige til å åpenlyst fordømme denne volden, men de gjør også det de kan for å oppmuntre til den.

Noen av disse arabiske lederne, som Knesset-medlemmet Haneen Zoabi, har oppfordret til en eskalering i denne intifadaen. "I dag er det kun individer som handler. Vi er nødt til å støtte folket vårt (israelske arabere). Det er bare hvis mange tusen mennesker handler at vi kan gjøre dette til en ekte intifada." Dette uttalte Zoabi til et skrift som utgis av Hamas i forrige uke.

En undersøkelse fra november 2015 som ble utført av de israelske forskningsgruppene Dialogue og Taldor fant at 68% av israelske arabere aksepterer Israels eksistens, og 65% mente at de kunne være lojale til Israel som palestinere. I virkeligheten er dette likevel en passiv majoritet som aksepterer aktivisters handlinger selv om de for det meste er uenig i deres syn.

Det kan virke som at spørsmålet om identitet ikke lenger er en tema. I dag kan vi høre stemmer som Fader Gabriel Naddaf sin. Han er leder for det israelske-arameiske samfunnet og åndelig leder for forumet som rekrutterer kristne israelere til Det israelske forsvaret. Muslimer som Mohammed og Sarah Zoabi, den beduinske aktivisten Mohammed Kaabiya og Abdul Abu-Ghosh er muslimer som blant annet gjennom Facebook oppfordrer unge muslimer til å slutte seg til Det israelske forsvaret for å bli ytterligere integrert.

Den arabiske politiske aktivisten Ali Adi sa til magasinet Time Out at: "Selvsagt er det mye som er vanskelig for oss (arabere), men å si at jeg hater landet og at myndighetene er min fienden bare fordi jeg har noen ting å klage på, er urettferdig. Det blir feil."

I samme ånd uttalte lederen for avdelingen for farmasi ved Universitetet Ben Gurion professor Riad Agbaria at skytingen i Tel Aviv på fredag "uten tvil var et terrorangrep."

Dessverre er disse stemmene foreløpig kun et svak lys i et dominerende mørke.

I det kommende året er israelske arabere nødt til å bestemme seg for enten å være borgere som støtter og står sammen med staten Israel og som bryr seg om landets fremtid, eller for at de ønsker å kollektivt stikke hodet i sanden og vente på en fremtid som ikke ser spesielt lys ut.

BILDE: Fiendtlige anti-israelske politikere som Basel Ghattas representerer ikke lenger majoriteten blant israelske arabere, men han fortsetter likevel å bli gjenvalgt.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.