Jesus fjernet fra overskrifter i Israel

4. januar 2016 |  David Lazarus

Nylig skrev jeg om serien som viser hebraiske intervjuer med messianske jøder som deler sine vitnesbyrd om deres tro på Jesus. Dette var på forsiden av den populære mediegiganten "Walla! News" som er et av de største mediebyråene i Israel.

Det er med sorg at jeg nå rapporterer at serien med intervjuene har blitt kansellert. Alle referanser på nettsiden til enten Jesus eller messianske jøder har også blitt fjernet fra siden.

"Walla! News" tok et modig skritt og en stor risiko ved å sette fokus på den messianske kampanjen som promoterer troen på Jesus til et stort israelsk publikum. Vi hadde forventet at det ville komme reaksjoner og motstand til den enorme promoteringen av messianske jøder i israelske medier. Eitan Bar, en av de messianske jødene som blir intervjuet i serien fortalte oss at: "Messianske jøder i Israel kan vente seg sterke reaksjoner. Vi vet at det vil komme enorm motstand." Og han hadde helt rett.

I følge Erez Soref, lederen for Israels College of the Bible, som også er en av initiativtakerne bak prosjektet, så var det dette som skjedde:

"Walla! News" mottok alvorlige trusler fra noen innenfor det ultra-ortodokse miljøet som truet med å saksøke nyhetsbyrået for den mediedekningen det ga til navnet Jesus og messianske jøder. "Walla! News" mottok også trusler fra representanter for det ultra-ortodokse miljøet som truet med en massiv boikott. "Walla! News" besluttet å fjerne intervjuene fra sin nettsiden fredag den 25. desember 2015."

Det ortodokse jødiske miljøet i Israel var svært opprørte over videoene: "Det er overraskende at et mainstream israelsk nyhetsbyrå velger å promotere og gi støtte til en misjonsorganisasjon." Andre kalte kampanjen som fokuserer på Jesus for "skammelig oppførsel. Denne internettsiden gir en kristen (messiansk) sekt en plattform til å spre deres agenda som er å true jødedommen."

Det å reklamere for eller promotere misjonsaktivitet (som i Israel betyr messianske jøder eller noen som snakker om Jesus) er ulovlig i Israel. I en lov i den israelske kringkastningsforeningen står det at reklamering ikke er lov hvis det "inkluderer reklamering for misjonsaktivitet eller sekter". Denne loven, som det er verdt å merke seg at ble opprettet i 1993, gjelder kun i reklamer på radio og TV. Reklamekampanjer om Jesus på internett er altså fremdeles fullt lovlig.

Avi Alcalay, sjefsredaktør for "Walla! News", sier dette i et offisielt svar på kampanjen: "Det er i følge loven tillat å reklamere og promotere. Vi er et liberalt mediebyrå som har et stort antall israelere som besøker våre nettsider. Vi kommer alltid til å bringe våre lesere et bredt spekter av meninger."

Det var fint sagt, Herr Alcalay, men trusler om økonomisk tap som følge av boikotter og advokathonorarer gjør at Jesus holdes unna i mediene. Soref påstår at: "Akkurat som de første messianske jødene nektet å holde tett om deres Messias for 2000 år siden så har heller ikke vi noen intensjon om å roe oss ned eller kvele den offentlige diskusjonen om Messias."

Så lenge israelske medier forblir uvillige, eller forhindret, til å tåle de økonomiske tape, boikottene og truslene som det å snakke om Jesus medfører, så er det svært lite sannsynlig at Jesus eller messianske jøder kommer til å skape overskrifter i Israel i den nærmeste fremtiden. Det er i hvert fall til Han kommer tilbake på Oljeberget. For det er i alle fall gode nyheter!

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.