Sliter Israel med å tenke strategisk?

21. januar 2016 |  Aviel Schneider

Netanyahus regjering har fått mye kritikk for måten de har håndtert dagens sikkerhetssituasjon. Kritikken har ikke bare kommet fra opposisjonspartiene, men også fra et økende antall ministere innad i regjeringen.

I løpet av de siste ukene har flere personer innad i koalisjonsregjeringen stilt spørsmålstegn ved statsminister Benjamin Netanyahus holdning til terrorbølgen som har rammet Israel.

De uttrykker bekymring over det de mener er mangel på en strategi. De ser dette som et tegn på svakhet som kun vil fungere som en oppmuntring til mer terroraktivitet.

Utdanningsminister Naftali Bennett oppsummerte nylig denne kritikken i en tale under den årlige konferansen ved det israelske instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier (INSS).

Bennett, som er lederen for det høyreorienterte partiet Jødiske Hjem, anklagde statsminister Netanyahu og forsvarsminister Moshe Ya'alon for å ha "stanset opp i sin måte å tenke på" som han mente utgjør en "trussel mot Israel."

Bennett insisterte på at Israels ledere er nødt til å begynne å "tenke utenfor boksen."

Responsen fra Netanyahus kontor har vært krass. "I en tid hvor Det israelske forsvaret, Israels sikkerhetsbyrå og det israelske politiet hver dag jobber med å bekjempe disse terroristene, så forventes det at regjeringens ministere er ansvarlige og bidrar til å jobbe mot vårt felles mål i stedet for lekke ideer som blir diskutert innad i den regjeringen som de selv er en del av og deretter benytte disse ideene som populistiske slagord", sier en kilde.

Netanyahu anklaget Bennett for å opptre som et medlem av opposisjonen, mens Ya'alon på sine side, og uten å nevne Bennetts navn, hintet til at han mente at hans kollega opptrådde barnslig. "Lederskap er det samme som å ta ansvar, ikke det å jakte på "likes" på Facebook" uttalte forsvarsministeren.

Men Bennetts uttalelser om at "i stedet for å sammen forme vår felles fremtid så følger Israel kun strømmen" er kanskje ikke så galt å si likevel. Foreløpig har Israel ingen klar strategi til hvordan de skal håndtere og bekjempe de palestinske terroristene som opptrer på egenhånd. Dette er også noe som senioroffiserer i Det israelske forsvaret selv har påpekt de siste ukene.

Spørsmålet om hvorvidt Israel har i dag mangler en klar strategi har blitt et sentralt tema i de israelske mediene.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.