Hamas vil ha mer fokus på livsstil og mote i de palestinske mediene?

23. januar 2016 |  Aviel Schneider

Den palestinske journalisten Ayman al-Aloul fra Gaza uttalte nylig at han fra nå av kun kommer til å skrive om livsstil og mote, og ikke om politikk, økonomi eller sikkerhet i det Hamas-kontrollerte området.

Ayman al-Aloul skal ha tatt denne avgjørelsen etter at han ble arrestert og torturert av Hamas-regimet.

Journalisten var den eneste palestinske TV-reporteren som åpenlyst har kritisert Hamas sitt lederskap på nasjonal TV. Ifølge al-Aloul var Hamas ansvarlig for store deler av ødeleggelsene i Gaza.

Det kom ikke da som noen overraskelse at han og andre likesinnede bloggere og skribenter ble arrestert av Hamas-regimet.

"Denne arrestasjonen har gjort meg til en ny mann" sa al-Aloul i uttalelse som ble offentliggjort etter hans korte opphold i arresten. "Jeg har bestemt meg for å ikke skrive om den økonomiske situasjonen på Gazastripen. Det jeg har vært igjennom de siste dagene har vært ekstremt vanskelig. De (Hamas) mener at mine meninger og kommentarer ikke representerer myndighetene i Gaza på en riktig måte og at jeg på en urettferdig måte har kritisert den palestinske motstandskampen."

Arrestasjonen av al-Aloul og hans kollegaer har imidlertid ført til mer kritikk av Hamas-regimet i det palestinske samfunnet. Den økonomiske situasjonen i Gaza er dårlig og lovnadene om en oppbygging av Gazastripen har ikke blitt overholdt. Det er ikke Israel men Hamas som er ansvarlig for palestinernes lidelser på Gaza.

Al-Aloul og andre palestinere har kun fungert som et talerør for hva de fleste palestinere mener. Folket lider under arbeidsledighet og fattigdom. Hamas frykter at en "arabisk vår" skal bryte ut på Gaza. Det er derfor de nå forsøker å drepe misnøyen ved å arrestere og skremme al-Aloul og andre som ham.

Samtidig fortsetter de store internasjonale mediene å publisere nøyaktig det som Hamas sier at de skal gjøre. Hver gang noen uttrykker en upopulær mening, spesielt hvis dette er kritikk slik som al-Aloul uttrykte, så blir han eller hun tatt av banen og stemplet som en "bråkmaker".

Sannheten er at av alle land og styremakter i Midtøsten så er det er kun i Israel at det finnes ytringsfrihet og trykkefrihet. Dette er et faktum som til og med palestinske journalister innrømmer i samtaler med kollegaer, og spesielt de som arbeider på den israelske siden av gjerdet.

Fra nå av kommer Ayman al-Aloul til å skrive og rapportere om livsstil, fargerik mote og ulike kulturer på Gaza, dette til tross for at flertallet av befolkningen er arbeidsløse.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.