Pessin-saken viser at det er antisemittisme ved universitet i Connecticut

25. januar 2016 |  Noah Beck

En pro-israelsk professor kommer ikke til å være tilstede på universitet i Connecticut når skolen begynner på mandag. Dette er det andre semesteret han går glipp av etter at han i 2014 våget å kritisere Hamas på Facebook. Det førte nemlig til drapstrusler og utestenging.

Andrew Pessin "ba om og fikk godkjent et sabbatsår dette vårsemesteret for å fortsette sine studier i jødisk filosofi og israelske studier" skriver talspersonen for Connecticut College Pamela Serfes i en epost forrige uke. "Han har vært og han er fremdeles et verdifullt medlem av dette fakultetet."

Dette vage og misvisende svaret gjør en dårlig jobb med å dekke over den intensive kampanjen som har funnet sted mot Pessin. Han tok først ut sykefravær i fjor vår da svertekampanjen mot ham var på sitt aller verste. Den kontroversielle situasjonen avslørte hvor uvillig administrasjonen var til å opprettholde og praktisere sitt fokus på å forsvare professoren mot anti-israelske aktivister og en student som også var journalist og som dekket hendelsen som hun selv var en del av.

Det begynte med et innlegg på Facebook i august 2014. På dette tidspunktet kjempet Israel og Hamas mot hverandre i sin seneste krig. Pessin refererte til dette som "en gal pitbull som var fanget i et bur og som nå og da gjorde alt den kunne for å unnslippe."

Det var ikke før i mars året etter at dette innlegget fikk oppmerksomhet og førte til en heftig diskusjon på skolen. 2. mars ble tre lederartikler publisert i skoleavisen "College Voice". I alle disse tre ble Pessins kommentar kraftig fordømt. Lederartiklene, som begynte på avisens forside og strakk seg over tre og fjerde side i avisen, anklaget Pessin for å drive rasisme og for å ha sammenlignet palestinere med gale hunder.

Professoren insisterte på at dette ikke var tilfellet. Han hadde snakket om Hamas-terroristene som har makten over området, men avisen skal ikke ha gitt ham mulighet til å svare på kritikken.

Pessin, en tidligere populær filosofiprofessor, ble nå anklaget for å komme med "hatefulle ytringer".

"Jeg føler meg utrygg" skrev Lamiya Khandaker uten å forklare hvordan et innlegg på Facebook fra sommeren året tidligere, og som få hadde lagt merke til, plutselig utgjorde en trussel for hennes sikkerhet. Hun la til at hun hadde kontaktet Pessin som flere ganger skal ha forsøkt å forklare at hun hadde misforstått kommentaren hans.

Khandaker er en aktivist for gruppen "Studenter som ønsker rettferdighet for Palestina", en aggressiv anti-israelsk organisasjon som er aktiv på universiteter over hele verden.

To andre studenter, Michael Fratt og Katilyn Garbe, skrev sammen en artikkel hvor de på falsk grunnlag anklaget Pessin for å "støtte utryddelsen av et helt folk."

Redaktøren for skoleavisen, Ayla Zuraw-Friedland, skal visstnok ha gitt godkjennelse til å starte en underskriftskampanje mot Pessin. Dermed deltok hun aktivt i den samme kontroversielle saken som avisen hennes dekket.

Avisen publiserte også antisemittiske kommentarer. En person skrev blant annet: "Deres universiteter og skoler eies av Aipac... sionistene kontrollerer USA og landets utenrikspolitikk, bortsett fra bankene, mediene og filmbransjen." En annen person skrev "studenter har blitt mobbet av sionistiske ideologer" og kaller Passin "en rasistisk fanatiker som nyter godt av frynsegodene som følger de som er venn med de israelske kolonistene som torturerer, lemlester og dreper ubevæpnede palestinere og som ikke blir straffet for det."

I april oppdaget jusprofessoren David Bernstein fra universitetet George Mason bevis på at Pessins Facebook-innlegg åpenbart var ment å referere til Hamas og at "hele den kontroversielle hendelsen så ut til å ha blitt startet av anti-israelske aktivister som ønsket å samle oppslutning om deres politiske agenda."

Pessins isolering og sårbarhet ble uten tvil intensivert når man tenker på hvor liten denne skolen er: bare om lag 1.900 studenter går på dette private allmennfaglige universitetet i New London.

Pessin har avstått fra å kommentere det som har skjedd, men hans kone Gabriella Rothman har uttrykt frustrasjon over å se mangelen på støtte fra kollegaene og universitetets ledelse.

Da kontroversen først oppstå skal skolens ledere ha presset Pessin til "ikke å snakke med noen eller forklare at dette innlegget ble tatt ut av kontekst" sier hun. "Jeg tror de sa dette fordi de ønsket å roe ned studentene." En klage mot ham er fremdeles aktiv, men Pessin har ikke fått vite hvilke konsekvenser dette kan medføre.

"Han var bekymret for at han kunne miste jobben" sa hun. "Så han gjorde som de sa."

Paret tok kontakt med FBI og det lokale politiet vedrørende drapstruslene "og i to måneder følte vi at vi var under beleiring" sa Rothman.

Det som gjorde ting enda verre var at flere av Pessins "nærmeste venner ved universitetet med en gang sluttet seg til fordømmelsen av uttalelsene hans selv om de visste at det var Hamas han refererte til. Ikke en eneste en av dem sto opp og sa til folkemengden: Vent et øyeblikk. Dette innlegget er verken rasisme eller en hatefull ytring. Ikke en eneste en av dem sa: La oss ikke være så raskt ute med å dømme. La oss vente og høre hans side av saken."

Pessin gikk ut i sykefravær før vårsemesteret var omme. Han har ikke undervist siden.

For å gjøre ting enda verre for Pessin besluttet skolen å publisere uttalelser fra flere fagmiljø, ansatte ved skolen, studentforeninger og andre organisasjoner som er tilknyttet skolen på universitetets hjemmeside hvor de fordømte Pessin. Ingen andre temaer eller saker har fått like stor oppmerksomhet eller blitt like mye fordømt på skolens hjemmeside som akkurat denne saken. Denne typen selektiv utvelgelse viser hvilket antisemittisk miljø som finnes på denne skolen og som i denne saken får støtte fra skolens administrasjon.

Skolen skal heller ikke ha foretatt noen disiplinære tiltak mot studentene som i sitt arbeid med å sverte Pessin også brøt skolens æreskode som sier at skolens studenter skal "opptre med respekt og integritet mot alle mennesker."

I stedet har skolen besluttet å belønne ingen ringere enn Lamiya Khandaker med prisen for skolens beste aktivist. Khandaker var drivkraften bak kampanjen mot Pessin og en av de met høylytte anti-israelske aktivistene på skolen.

Det virker som at skolen besluttet å hedre en student som anklaget Israel for å drive folkemord, hånlo av ordet "antisemittisme" og som til og med påstå at Starbucks støtter okkupasjon og apartheid.

Skolens talspersoner ønsker verken å bekrefte eller avkrefte hvorvidt Lamiya Khandaker ble tildelt denne prisen. Hva er det de skjuler? Kanskje det er på tide at administrasjonen innrømmer hva slags ideologi som ligger til grunn for deres opptreden i Pessin-saken: En oppmuntring til anti-israelske holdninger og uttalelser mens de samtidig fordømmer pro-israelske holdninger. Og det ser ut som at de har vunnet: Pessin er taus og ingen vet når han vil være tilbake på universitetet.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.